Now Reading
27 Keer kauwen per hap

27 Keer kauwen per hap

Bent u een langzame eter doordat u heel goed kauwt? Dan bent u super goed bezig! Kauwen schijnt heel belangrijk te zijn voor het verteren aangezien het verteren al begint wanneer het uw mond binnenkomt.

Verteren: Door het eten fijn te maken, wordt het verdeeld in kleine brokjes. Hierdoor kan het maagsap beter inwerken op het voedsel. De sluitspier die de maag aan de onderkant afsluit, laat de bewerkte voedseldeeltjes door naar de twaalfvingerige darm als ze kleiner zijn dan een millimeter. Hoe groter de brokken zijn die we doorslikken, des te langer de maag erover doet om ze te verkleinen.

Speeksel: De speekselklieren (in de wangen, onder de tong en tegen de onderkaak), scheiden per dag 1 tot 1,5 liter speeksel af. Dit bevat onder meer slijm dat het kauwen en doorslikken makkelijker maakt. In het speeksel zit een enzym dat een begin maakt met het omzetten van de koolhydraten in suiker. Wie lang kauwt op brood merkt dit; het brood smaakt steeds zoeter.

See Also

Tandvlees: Kauwen is goed voor de conditie van tanden en tandvlees.
Om goed te kauwen schijnt u sowieso 27 keer te moeten kauwen op elke hap. Ook wordt er beweerd dat beter kauwen helpt tegen stress. Dat verklaart misschien waarom gestreste mensen vaak op een pen of potlood kauwen. Of een negatieve kant van kauwen is dat door te kauwen op bijvoorbeeld kauwgom de werking van uw hersenen worden beïnvloed. Uw hersenen schijnen te worden afgeleid door het kauwen en kunnen zo minder opnemen. Misschien dan maar toch dat tussendoortjes tijdens het werk of leren laten liggen?

Scroll To Top