Het is weer december. Sinterklaas en Kerst staan voor de deur en de gourmetstellen worden van zolder gehaald. De tafel wordt volgezet met vette vleeswaren, romige sausjes en stokbrood mét kruidenboter. Erg lekker, want je bepaalt zelf wat en hoeveel je eet.
Deze vrijheid is fijn, maar kan ook gevaarlijk zijn als de tafel vol staat vol ongezonde dingen. Wil je dit jaar het gourmetten een gezond tintje geven? Met de onderstaande 8 tips ben je in ieder geval al goed op weg.
Tip 1. Vervang je slavink door tartaar of varkenshaas
Tijdens een avondje gourmetten eet je je buik vol aan allerlei vleesproducten. Hier is niks mis mee, want vlees zit vol met eiwitten en vitaminen. Als je voor vlees gaat, kies dan wel voor de magere varianten en wissel je slavink of worstje in voor een lekker stukje tartaar, biefstuk of varkenshaas.
Tip 2. Wissel vlees af met vis
Gourmetten wordt vaak geassocieerd met het bereiden van vlees, maar vis is ook uitermate geschikt voor de gourmet. Kies dan wel voor een duurzame vis en gebruik altijd een nieuw pannetje. Het is natuurlijk zonde als je vis naar vlees smaakt.
Tip 3. Zet voldoende groente op tafel voor een verfrissende bite
Je denkt er niet zo snel aan, maar groenten zijn heerlijk om tijdens het gourmetten te eten. Je kunt champignons, ui en paprika eenvoudig bakken en in combinatie met vlees heb je een heerlijk gerecht.
Natuurlijk kun je ook wat rauwe groenten op tafel zetten zoals wortels en bleekselderij. Heerlijk als afwisseling en het zorgt voor een verfrissende bite.
Tip 4. Verdrink niet in de sausjes
Bij gourmetten hoort standaard ook saus. Dit zijn veelal vette sausjes waarin het vlees soms verdrinkt. We snappen dat het lastig is, maar probeer dit jaar van de verschillende sausjes af te blijven of kies voor een gezonde variant zoals ketchup of curry. Rode sausjes zijn namelijk minder vet dan de witte variant.
Tip 5. Bak in olie en niet boter
Tijdens het gourmetten gebruik je onbewust veel boter. Bedenk maar eens hoe vaak je opnieuw boter gebruikt bij het bakken. Kies dit jaar voor een gezondere variant: olijfolie, wokolie of kokosolie. Dit is net zo lekker als bakken in boter.
Tip 6. Eet je niet vol aan brood
Soms duurt het even voordat het vlees gaar is. In een mum van tijd heb je tijdens het wachten al 3 stukjes stokbrood, al dan niet met kruidenboter, naar binnen gewerkt.
Wees hier voorzichtig mee en wacht geduldig tot je vlees klaar is. Wil je toch graag wat brood eten. Wissel dan kruidenboter eens af met wat olie op smaak gebracht met knoflook of andere kruiden. Minder vet, maar erg lekker.
Tip 7. Drink met mate
Tijdens het gourmetten vloeit de drank rijkelijk. Glazen zijn constant gevuld met wijn, frisdrank of bier. Toch is het raadzaam dit te beperken tot 1 glas. Door de rest van de avond te kiezen voor water bespaar je al snel veel calorieën.
Tip 8. Sluit de avond af met een gezonde traktatie
Net op het moment dat je denkt dat je voldoende hebt gegeten, komt het toetje op tafel. Lastig om al dat lekkers te weigeren toch? Door te kiezen voor een fruitsalade sluit jij je avond af met een gezond toetje.