Now Reading
Vitamine D: beperkt aanwezig in voeding

Vitamine D: beperkt aanwezig in voeding

Voeding bevat doorgaans heel weinig vitamine D. Alleen bepaalde vette vissoorten, zoals zalm, makreel en paling, zijn rijk aan vitamine D. Het grootste deel van de hoeveelheid vitamine D die het lichaam dagelijks nodig heeft, wordt aangemaakt door de huid. Dit gebeurt onder invloed van zonlicht.

Kracht van de zon
Door gezond en gevarieerd te eten krijgt u vrijwel alle vitamines en mineralen binnen die u nodig heeft. Helaas geldt dat niet voor vitamine D. Want die vitamine zit maar heel beperkt in voeding. In tegenstelling tot andere vitamines wordt vitamine D met name door het lichaam zelf aangemaakt. Dat gebeurt in de huid onder invloed van zonlicht. Maar liefst 70 tot 90 procent van de totale vitamine D-behoefte wordt zo aangemaakt, terwijl u maar 10 tot 30 procent binnen krijgt via voedsel. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is dus niet voeding maar zonlicht de belangrijkste bron van vitamine D.

Miljoenen Nederlanders lopen het risico op een vitamine D-tekort, want het zonlicht in Nederland is vaak niet sterk genoeg voor ons lichaam om voldoende vitamine D in ons lichaam aan te maken. Dat geldt vooral tijdens de herfst- en wintermaanden. Daarnaast komen veel Nederlanders sowieso onvoldoende buiten, waardoor ze te weinig zonlicht op de huid krijgen en grote kans lopen op een vitamine D-tekort.

Heeft u ook extra vitamine D nodig? Doe de vitamine D-test of vraag uw apotheker of huisarts welke vitamine D-dosering bij u past.

Advertisement

Scroll To Top