Now Reading
Gezonde financiële wereld

Gezonde financiële wereld

Kent u die campagne nog, ‘Een beter milieu begint bij jezelf’? Deze heeft voor een grote ommekeer gezorgd in ons collectieve groene bewustzijn. We zijn massaal afval gaan scheiden, laten de lampen niet meer branden als we het pand verlaten, en onze huizen hebben zelfs een energielabel. Zoiets groots en abstracts veranderen als het milieu, dat moet dan toch ook werken voor de financiële wereld?

Een betere financiële wereld begint bij jezelf
Wat zo goed werkt aan de milieucampagne is dat voor het eerst niet heel Nederland, maar het individu wordt aangesproken. Ineens werden we ons bewust van onze eigen verantwoordelijkheid. Daarom kan zelfs een klein radertje iets teweegbrengen in de machine die de bankenwereld heet.
Maar je snapt wel, één hr-ketel in een wijk met kolenkachels, drukt de CO2-uitstoot ook niet bepaald naar beneden. Pas als de hele straat meedoet ga je het merken.

Op de bank hangen
Hoe zit het met onze houding naar banken? Na zeven jaar aanmodderen is er weinig veranderd. Niet aan de kant van de banken, maar ook niet aan de onze. Ja, er is wel onvrede. Maar het leidt nog nergens toe. Zijn we dan onverschillig geworden of misschien wel lui? Er is ook geen grote beweging ontstaan die niet alleen zegt dat het anders moet, maar ook anders doet. Wat is het alternatief?

Gezond als je zwakste schakel
Hoe kunnen we de financiële sector iets beter maken? Door gelijke inkomensverdeling. Dat betekent dat een gezonde financiële wereld niet alleen bij jezelf begint, maar ook bij een ander. En die ander kan je buurman zijn of mensen die het minder hebben aan de andere kant van de wereld. Want hoe je ’t ook wendt of keert, je bent zo gezond als de zwakste schakel. Daarom kunnen we de financiële wereld alleen gezond maken als iedereen toegang krijgt tot financiële middelen.

Het eerlijke alternatief
Je geld beleggen in microkrediet is misschien wel de oplossing. Met microkrediet worden ondernemers in ontwikkelingslanden met kleine leningen gesteund. Je investeert letterlijk in mensen. Zo kunnen mensen die iets willen ondernemen zélf hun situatie verbeteren. Een lening van 50 tot 500 euro is vaak al voldoende om een bedrijfje te beginnen of door te groeien. De leningen worden doorgaans in wekelijkse of maandelijkse termijnen afgelost. Dit betekent dat jouw bijdrage na enige tijd opnieuw kan worden uitgeleend aan een volgende ondernemer. Uiteindelijk worden zo veel meer ondernemers geholpen. Kijk hoe je zelf mee kunt helpen door te beleggen in microkrediet op investeerinmensen.nl.

Stichting Beheer Oikocredit Nederland Fonds is als beheerder van het Oikocredit Nederland Fonds opgenomen in het register van de AFM. Het Oikocredit Nederland Fonds is een beleggingsfonds en er zijn risico’s verbonden aan een belegging in het ONF.

Loop geen onnodig risico, lees de Essentiële Beleggersinformatie

Advertisement

Scroll To Top