De Nederlandse aanpak om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen beleefde een daverende start in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Tijdens de Nationale Klimaattop 2016 op woensdag 26 oktober werden meteen al grote stappen gezet de CO2-uitstoot terug te brengen. Binnen één dag tijd sloten bedrijfsleven, gemeenten en de landelijke overheid deals die in 2030 tot 9% minder CO2-uitstoot (17,6 megaton, ofwel het equivalent van 7 miljoen auto’s) leiden. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) sprak aan het slot van de top over ‘een spectaculair resultaat.’
De Klimaattop werd geopend door minister-president Mark Rutte. Hij sloot met 151 andere regeringsleiders in 2015 in Parijs een klimaatakkoord met hoge ambities. De opwarming van de aarde moet onder de 2 graden blijven. Dat betekent dat de reductie van broeikasgassen in 2050 met 80 tot 95 % moet worden teruggebracht in vergelijking met 1990. Om dat te halen moet er nog heel veel gebeuren en de aftrap daarvoor vond plaats in Rotterdam. In de woorden van de premier: “Er is werk aan de winkel. Dat zien we ook vandaag in de Van Nelle Fabriek, waar Shell en Greenpeace, VNO-NCW, het Havenbedrijf en de burgemeester van Rotterdam bij elkaar aan tafel zitten. Vandaag is de slogan: Bring Paris Home. Parijs ligt vandaag aan de Maas.”
Kinderklimaattop
Zo’n 1.700 deelnemers waren bijeen in de voormalige koffie-, thee- en tabaksfabriek die op de UNESCO-lijst van werelderfgoed staat. Onder hen CEO’s van o.a. Shell en NS. Maar ook Greenpeace, tal van wethouders en een groep ‘millenniums’ – jongeren tussen de 18 en 35 jaar die zich zorgen maken over de toekomst van onze planeet- waren present. Onder leiding van prinses Laurentien van Oranje vond er ook een heuse Kinderklimaattop plaats; kinderen tussen 9 en 12 jaar daagden volwassenen uit om echt in actie te komen voor het klimaat.
Leonardo DiCaprio
Na afloop van de top bleven opvallend veel deelnemers na, om de voorpremière van ‘Before the flood’ te bekijken. Een film van Leonardo DiCaprio. Hij is al jaren betrokken bij milieuactivisme. Om te tonen hoe ernstig de gevolgen van een veranderend klimaat zijn, ging hij op zoek naar de veranderingen die nú al aan de gang zijn. “De tijd om hierover te steggelen is voorbij, we hebben bijna geen tijd meer”, aldus de Amerikaanse acteur. De film is komende zondag 30 oktober te zien op NatGeo Channel.
Duurzame locatie
Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu had voor de Van Nelle Fabriek gekozen vanwege de duurzame werkwijze, de stoere uitstraling en de beschikbare faciliteiten. Het bedrijf heeft het A-label voor duurzaam monumentenbeheer, toegekend door het voormalige ministerie van VROM, en The Golden Green Key, de hoogste waardering voor milieuzorg in de recreatiebranche. De wc’s worden gespoeld met ‘grijs’ water uit het Schiekanaal en de hele fabriek draait op groene stroom. Meest recente investering was in de ledverlichtings-installatie voor de grote plenaire zaal met een capaciteit 4.000 personen. Directeur Henk van Maanen van de Van Nelle Fabriek: “Deze Klimaattop is voor ons de beloning voor 15 jaar keihard werken aan een duurzame bedrijfsvoering.”