Sommigen fietsen allang elektrisch en hebben nooit meer achterom gekeken. Anderen gaan nog erg graag op eigen kracht rond op de oude vertrouwde tweewieler. Voor degenen die elektrisch fietsen overwegen, hebben we hier de voordelen, en de eventuele nadelen, van de elektrische fiets op een rijtje gezet.
Je komt verder met een elektrische fiets
Door de elektrische aansturing is het een stuk minder zwaar om een elektrische fiets vooruit te krijgen. Dit is uiteraard de grootste reden de elektrische fiets is uitgevonden en we in Nederland massaal e-bikes kopen: het maakt het fietsen makkelijker.
Fijn voor degenen onder ons die in het alledaagse leven steeds minder makkelijk vooruit komen, maar voor degene die nog een prima conditie heeft, lijkt dit juist misschien wel een nadeel. Geniet je met een elektrische fiets wel van de fitness voordelen die je anders met een normale fiets krijgt? Train je wel op dezelfde manier als wanneer je puur je eigen spierkracht inzet om de trappers rond te duwen? Dit argument kan zeker gemaakt worden.
Vaker met de elektrische fiets
Maar wat als je nu niet de vergelijking met een normale fiets maakt, maar juist kijkt naar alle andere momenten dat we van A naar B gaan? Met een elektrische fiets wordt bijvoorbeeld woon-werk verkeer tussen de 10 en 20 kilometer een stuk haalbaarder met de fiets. Als je hiervoor de auto laat staan, doe je niet alleen je lichaam een plezier, maar ook het milieu.
Dit geldt ook voor vakantie, wanneer een e-bike een weekendje weg met de fiets opeens een stuk aantrekkelijker maakt. Met een elektrische fiets kom je nu eenmaal verder en kun je dus ook verder kijken voor je bestemming. Hierdoor zullen meer mensen steeds vaker naar de fiets als vervoermiddel grijpen, in plaats van de trein of de auto te nemen. Meer fietsen betekent meer bewegen, wat uiteindelijk beter is voor de gezondheid en het mentale welzijn.
Het beste van twee werelden
Nog een groot voordeel van elektrisch fietsen is dat je de vruchten plukt van geassisteerde vooruitgang, maar toch ook nog kan genieten van de vele fiets voordelen die het Nederlandse verkeer biedt. Je mag nog steeds op de speciale fietspaden, in de speciale fietsenstallingen en kunt overal in elke binnenstad navigeren, mits je uiteraard gewoon de fiets verkeersregels in acht houdt.
Elektrische fiets beter voor het milieu en de portemonnee
Opnieuw, we moeten hier geen appels met peren vergelijken. Voor het klimaat is het argument te maken dat een normale fiets beter is dan een elektrische fiets. Bij de productie van een elektrische fiets zijn meer grondstoffen nodig, wordt een vervuilende accu batterij vervaardigd en uiteraard moet de fiets opgeladen worden, wat niet altijd gebeurt met groene energie. Een elektrische fiets kost daarnaast gemiddeld tussen de 1500 en 2000 euro, niet een klein bedrag voor de meesten.
Een simpele omafiets heeft hier natuurlijk de duidelijke voorsprong. Deze is niet alleen minder impactvol tijdens de productie, maar ook stukken goedkoper in de aankoop. Maar het is ook geen kwestie van elektrisch fiets vergelijken met gewoon fietsen. Het is het elektrisch fietsen vergelijken met alle andere opties voor transport, van openbaar vervoer tot de auto en zelfs het vliegtuig.
En hier wint de elektrische fiets op beide fronten. Een e-bike is een stuk minder vervuilend dan een gemiddelde auto, laat staan een vliegtuig, en ook de prijs valt opeens in het niet vergeleken met een middenklasse sedan. Ga jij dus vaker boodschappen doen met de elektrische bakfiets in plaats van de auto, dan zal ons klimaat hier alleen maar blij van worden en je bespaard hier bovendien ook flink mee in de benzine- en parkeerkosten.
Heeft elektrisch fietsen ook nadelen?
Ten eerste moeten we natuurlijk de batterij van de elektrische fiets noemen, want deze moet worden opgeladen. De technologie rond e-bikes ontwikkeld zich voortdurend, maar feit blijft dat je maar een bepaalde afstand met een elektrische fiets kunt afleggen, voordat de accu weer moet worden opgeladen.
Dit vraagt wat aanpassingen in de routine, zeker als je de fiets voor het dagelijkse ritje naar het werk gebruikt. Vergeet je deze ‘s avond in de oplader te stoppen, dan sta je de volgende ochtend wel even te kijken. Het opladen van een e-bike batterij duurt momenteel nog vrij lang. Oplossingen hier zijn simpelweg altijd zorgen dat je een oplaadpunt voor handen hebt en eventueel een tweede accu aanschaffen als back-up.
Elektrische fietsen zijn door de batterij en de technologie eromheen vaak ook een stuk zwaarder dan de gemiddelde normale fiets. Het vergt zeker wat kracht om deze op te tillen en het hanteren van een e-bike kan dus soms lastig zijn.
Tot slot zijn elektrische fietsen dus niet goedkoop en zijn de bovendien een gewild doelwit voor fietsendiefstal. Een degelijk slot en goede fietsverzekering zijn dus zeker te overwegen, wanneer je de stap naar het elektrische fietsen gaat maken.