Now Reading
Wat zegt de kleur van urine over uw gezondheid

Wat zegt de kleur van urine over uw gezondheid

We produceren per dag ongeveer 2 liter urine. Niet iedereen zal elke keer na het gebruik van het toilet naar de kleur van de plas kijken. Toch valt er veel af te lezen van de kleur van de urine waardoor af en toe even kijken welke kleur het heeft helemaal niet zo verkeerd is. Wat zegt de kleur van urine over uw gezondheid?

Veel of weinig drinken

We gaan per dag gemiddeld 4 tot 9 keer naar het toilet. De hoeveelheid toilet bezoekjes hangt af van de hoeveelheid vocht inname op een dag. Drinkt u 1,5 liter water voor 12:00 uur ’s middags dan zult u voor 12:00 uur al 3x het toilet hebben bezocht. De kleur van uw plas is afhankelijk van de vochtinname. Wanneer u in korte tijd veel water drinkt wordt uw urine lichtgeel tot helder. Drinkt u weinig en bent u wel veel vocht verloren door bijvoorbeeld zweten dan kan het zijn dat uw plas donkergeel is. Beide kleuren zeggen niet zo heel veel over uw gezondheid, dit zijn de meest voorkomende kleuren.

Troebele of schuimende urine

Uw plas kan troebel worden door de aanwezigheid van zoutkristallen of fosforzuur. Troebele urine kan onschuldig zijn maar ook wijzen op een onderliggende aandoening. Mensen die vaak een blaasontsteking hebben zullen deze plas herkennen. Schuimende plas is vaak een teken dat de nierfilters niet meer goed werken. Bloedcellen en eiwitmoleculen kunnen naar uw urine lekken wanneer de nierfilters niet meer goed werken. Heeft u aanhoudende troebele of schuimende plas? Neem dan contact op met uw huisarts.

See Also

Dit zeggen de overige kleuren urine over uw gezondheid

Een witte kleur geeft aan dat er teveel zouten in uw urine zitten. Grijze plas kan een aanwijzing zijn op beginnende nierstenen. Bruine urine, vaak ook wel gezien als bruinrood kan duiden op een leverontsteking. Zwarte urine komt nauwelijks voor. Mensen met huidkanker of een stofwisselingsziekte kunnen wel eens een zwarte urine vinden in het toilet. Rode plas kan duiden op bloed of voorkomen na het eten van rode bieten of rode kool. Paarse urine kan duiden op een stofwisselingsziekte. Al deze kleuren kunnen van alles betekenen. Ook kan uw plas bij elk toilet bezoek wisselen. Twijfelt u neem dan altijd contact op met uw huisarts.

Scroll To Top