Lijkt het jou leuk om met kinderen te werken, of heb je een kind dat op een kruispunt staat om een studie te kiezen? Werken met kinderen is echt leuk en uitdagend, want kinderen zijn altijd het figuurlijke ‘zonnetje in huis’. Kinderen zorgen voor werk met een lach en een traan en brengen elke dag wat nieuws. Daarbij kun jij echt iets bijdrage aan hun ontwikkeling. Zeer voldoening geven werk dus. Maar wat zijn de mogelijkheden eigenlijk? Wij hebben er vijf voor je op een rijtje gezet, om voor jezelf te overwegen of om over te adviseren aan je kind.
1. Kinderdagverblijf medewerker
Als je graag met jonge kinderen en baby’s omgaat, dan is werken in de kinderopvang misschien wel de perfecte baan voor jou. Kinderopvangmedewerkers helpen vaak bij de zorg voor jongere kinderen van 6 maanden tot 4 jaar in kinderdagverblijven, crèches en voorscholen. Je moet emotionele steun kunnen bieden, zorgen voor basisbehoeften zoals voeding en luiers verschonen, activiteiten en speelgroepen plannen en de ontwikkeling van elk kind bijhouden. Voor dit afwisselende en uitdagende werk zijn er veel vacatures te vinden.
2. Leerkracht/instructeur
Werken in het basis- of voortgezet onderwijs is een van de meest lonende ervaringen die iemand kan hebben als het gaat om het werken met kinderen. Als leraar of instructeur in een schoolomgeving ben je verantwoordelijk voor het plannen van lessen, het geven van instructie, het beoordelen van de vorderingen van leerlingen, het communiceren met ouders/voogden, het raadplegen van andere professionals (zoals begeleiders of maatschappelijk werkers) indien nodig. Ook, en juist als vijftigplusser is het onderwijs dé plek voor een zeer voldoening gevende baan. Je helpt kinderen of jongeren hun toekomst tegemoet te gaan en hun persoonlijkheid te ontwikkelen. Naast je onderwijstaken kun je ook extra verantwoordelijkheden hebben, zoals het leiden van buitenschoolse activiteiten of het coachen van sportteams op school.
3. Gehandicaptenzorg
Werken met gehandicapte kinderen is een ongelooflijk lonende ervaring. Je speelt een uiterst belangrijke rol in het leven van kinderen met een geestelijke en/of lichamelijke handicap. Deze kinderen hebben een moeilijke start in hun leven en daarvoor hebben ze extra hulp nodig van een liefdevol en ervaren persoon. Werken met kinderen met speciale behoeften vereist geduld, begrip en kennis over verschillende soorten handicaps, zodat je als verzorger de juiste hulp kunt bieden, afhankelijk van de specifieke situatie van het kind. Als zorgverleners moet je ook in staat zijn om in de loop der tijd betekenisvolle en liefst langdurige relatie op te bouwen met de cliënt en de ouders. Dit zal de ontwikkeling en het welzijn van het kind positief beïnvloeden.
4 . Jeugdzorgwerker
eugdzorgwerkers bieden steun aan tieners tussen 13 en 19 jaar die te maken hebben met problemen zoals geestelijke gezondheidsproblemen, alcohol- en drugsproblemen of dakloosheid. Als jeugdzorgmedewerker help je ze weer op weg, om weer op het rechte pad kunnen komen en te voorkomen dat er nog meer problemen ontstaan. Ook binnen gezinnen kan de hulp van een jeugdzorgmedewerker essentieel zijn wanneer er problemen zijn, zoals bij geweld of drugsgebruik van de ouders. Typische taken zijn counseling, hulp bij identiteits- en ontwikkelingsproblemen, advies over drugs/alcohol/seksuele gezondheidsproblemen en praktische hulp bij het vinden van werk of huisvesting voor tieners. Dit gebeurt vaak via mentorprogramma’s waarbij jeugdzorgwerkers gedurende een bepaalde periode regelmatig met deze, zodat ze een vast aanspreekpunt hebben in moeilijke tijden!
5 . Kinderarts/Psycholoog/Verpleegkundige
Kinderartsen zijn gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van gezondheidsproblemen bij baby’s, adolescenten en elke leeftijd daar tussenin. Kinderpsychologen/psychiaters kunnen nodig kunnen zijn bij geestelijk gezondheidsproblemen en psychische problemen, zo nodig in combinatie met door kinderartsen zelf voorgeschreven medicatie. Ook kinderverpleegkundigen richten zich op preventieve zorg voor de jeugd. Denk bijvoorbeeld aan een functie op de kinderafdeling in het ziekenhuis of op een consultatiebureau. Hiervoor moet je het kind gerust kunnen stellen wanneer er iets moet gebeuren dat niet leuk is, zoals een vaccinatie en het kind kunnen troosten bij verdriet. Eigenlijk ben je een spil tussen het kind, de ouders, de arts en eventueel zelfs de psycholoog/psychiater.
Wat moet je doen om dit te bereiken
Dit zijn vijf mogelijkheden om te werken met kinderen. Welke weg je ook neemt, er zijn veel mogelijkheden waarop je niet alleen het leven van jonge mensen kunt verbeteren, maar ook je in eigen leven meer diepgang creëert. Als vijftigplusser is het belangrijk om te ontdekken wat de opties zijn met jouw vooropleiding en volg als dat nodig is een omscholingsproject. Als jongere kies je de opleiding die het beste bij jouw niveau en interesses past en die de weg baant om te werken met kinderen.