Now Reading
Kans op de oogziekte glaucoom: wat kun je zelf doen?

Kans op de oogziekte glaucoom: wat kun je zelf doen?

Glaucoom is een oogziekte waarbij er schade ontstaat aan de oogzenuw. Het zorgt ervoor dat je blikveld steeds kleiner wordt, tot je misschien alleen nog maar een klein stukje recht voor je kunt kijken. Uiteindelijk kun je er zelfs helemaal blind van worden. Schade aan de oogzenuw is niet meer te herstellen en daarom is het zo belangrijk om er snel bij te zijn. Mensen moeten weten wat het is en hoe je het op tijd kunt vinden, omdat het in het begin weinig tot geen klachten geeft. Daar helpt de ‘Wereld Glaucoom Week’ (11 tot en met 17 maart 2024) bij.

Belangrijke informatie over glaucoom:

• In Nederland hebben ongeveer 338.500 mensen glaucoom.
• 40% wordt blind aan één oog.
• 15% wordt geheel blind.

oogfonds

Controle op glaucoom

Schade die is ontstaan door glaucoom, is onomkeerbaar, daarom kun je het beter voor zijn. Het is heel belangrijk om je ogen te laten controleren, vooral als je ouder bent dan 40 of als glaucoom in je familie voorkomt. Dat komt omdat je dan een grotere kans hebt om glaucoom te krijgen. Ook als je oogdruk te hoog is, moet je goed opletten. Maar alleen je oogdruk laten meten is niet genoeg. De specialist moet ook naar de zenuw in je oog kijken en soms wordt ook je blikveld getest. Mensen die heel erg bij- of verziend zijn (brilsterkte 6 en hoger), moeten ook opletten. Als je je zorgen maakt, ga dan naar de huisarts of een optometrist bij jou in de buurt.

Gezond eten tegen glaucoom

Kan gezond eten helpen tegen glaucoom? Volgens Dr. Joelle Vergroesen, oogheelkundig epidemioloog in het Erasmus MC, is het antwoord daarop ja. Ze heeft onderzoek gedaan en ontdekt dat gezond eten met veel nitraat het risico op glaucoom kan verlagen. Ze heeft dit gevonden door een grootschalig bevolkingsonderzoek onder 15.000 Rotterdammers. Mensen die een dieet volgden met veel rood fruit, vis en groene groente, hadden het minst vaak glaucoom. Meer onderzoek is nodig, maar dit is al goed nieuws, want iedereen kan gezond eten.

Vitamines kunnen helpen

Vitamines kunnen ook helpen. Een onderzoek uit Spanje (SUN-studie) heeft laten zien dat vitamines A, C en E samen het risico op glaucoom met 47% kunnen verlagen. Maar Dr. Wishal Ramdas van het Erasmus MC zegt dat we nog niet zeker weten of dit voor iedereen werkt. Toch is het goed om meer over vitamines te weten te komen. Er zal meer onderzoek moeten plaatsvinden.

Onderzoek oorzaken glaucoom

Met steun van het Oogfonds doet Dr. Ramdas zelf onderzoek naar mogelijke oorzaken van glaucoom. Verhoogde oogdruk is misschien wel de meest bekende oorzaak. Dr. Ramdas kijkt niet alleen naar de oogdruk, maar ook naar andere zaken zoals ademstops tijdens het slapen (apneu) of vernauwing van de halsslagader (carotis stenose). Glaucoom komt namelijk vaker voor bij mensen met deze aandoeningen. Hij kijkt ook of erfelijke aanleg en het hebben van een dergelijke aandoening een rol speelt. Door meer te weten te komen, kunnen we beter begrijpen hoe we glaucoom kunnen stoppen of behandelen.

See Also
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie

Oogfonds wil meer onderzoek

Het is belangrijk om meer te weten te komen over hoe glaucoom ontstaat en hoe je het kunt stoppen of behandelen. Het Oogfonds wil meer glaucoomonderzoek mogelijk maken, om in de toekomst glaucoom te kunnen voorkomen of genezen.

Steun het Oogfonds!

oogfonds

Scroll To Top