Het verkeer is voor volwassenen al niet ongevaarlijk, laat staan voor kinderen. Daarom moet je aandacht schenken aan een veilige verkeersdeelname. Als je zelf rijdt, begint het allemaal met een veilig fietsstoeltje. Als je kleinkind trapt, start het met een veilige kinderfiets. Maar er zijn natuurlijk nog meer dingen waar je op moet letten.
Fiets controleren
Alles begint dus met een fiets die helemaal in orde is. De banden moeten goed zijn opgepompt, de bel moet het doen, er moeten fietsreflectoren zijn en over de noodzaak van functionerende remmen hoeven we het allicht zelfs niet te hebben. Geef bij kinderfietsen de voorkeur aan fietsverlichting die aan de fiets is gemonteerd, want die kunnen ze niet zomaar verliezen. Vergeet ten slotte niet om de fiets herfst- en winterklaar te maken.
Veilige fietsstoeltjes gebruiken
Is je kleinkind nog te jong en moet je zelf trappen? Alle fietsstoeltjes die op de Europese markt worden verkocht, moeten aan de veiligheidseisen voldoen. Daarmee zit je dus zeker goed. Verkies wel altijd een fietsstoeltje voor achterop. Controleer ook altijd of de voetjes goed bevestigd kunnen worden en monteer eventueel spaakbeschermers.
Zichtbaar voor andere weggebruikers
Of je nu zelf rijdt of niet: het is belangrijk dat je de zichtbaarheid van je kleinkinderen vergroot. Dat kan je op verschillende manieren doen. Een fluohesje is sowieso een aanrader. Bij Hollandbikeshop.com vind je fluorescerende kinderjasjes terug waarmee ze zich een kikker wanen. Als zo’n jasje leuk is, is de kans groter dat ze het willen dragen. Ook als je een fietshelm kiest, kies je voor een helm die opvalt.
Daarnaast is een fietsvlag een goed idee. Met een fietsvlag zorg je dat de fiets ook zichtbaar is wanneer er een auto het zicht belemmert. Toon hier ook zelf altijd het goede voorbeeld. Zit je kleinkind achterop de fiets? Dan draag je ook zelf een fluohesje en een fietshelm. Zo leer je alvast aan dat zo’n hesjes en helmen de normaalste zaak van de wereld zijn.
Verkeersbewustheid stimuleren
Het draait natuurlijk nog steeds om het maken van de juiste keuzes. Verkeerseducatie speelt daarbij een belangrijke rol. Daarom moet je vaak oefenen en gewoontes aanleren. In eerste instantie doe je dit door je kind vaak te begeleiden bij het fietsen en daarbij alle handelingen te herhalen. Daarnaast moet je ook bespreken hoe jullie met verschillende verkeerssituaties omgaan en moet je je kleinkind leren hoe het gevaarlijke situaties kan herkennen. Voor kleine kinderen is het per slot van rekening vaak moeilijk te begrijpen dat zo’n grote vrachtwagen kan zwenken of dat zij onzichtbaar kunnen zijn in die grote spiegels. Dat moet je uitleggen.
Veilige route kiezen
Het is uiteraard altijd belangrijk dat je kiest voor een veilige route, want lang niet alle trajecten zijn even veilig. Let vooral op veilige oversteekplaatsen, maar ook op het afwezig zijn van garages waar auto’s ineens uit kunnen komen rijden. Ook rotondes en kruispunten zijn dooddoeners. Soms is het beter om een kilometertje extra te rijden dan om de kortste route te kiezen.