Tijdens de corona pandemie werden we in steeds meer winkels verzocht om per pin te betalen. Met contactloos betalen hoeft u in veel gevallen ook geen pincode in te drukken waardoor ook de kans op besmetting via toetsen op het pinapparaat beperkt werd. Misschien pinde u al langer contactloos of bent u er onlangs mee begonnen. De een vindt het een uitvinding de anders heeft toch liever contant geld op zak. Contactloos betalen, wat zijn de voor en nadelen?
Hoe werkt contactloos betalen?
Bij contactloos betalen hoeft u alleen uw pinpas, mobiel of horloge tegen het pinapparaat aan te houden waarna de betaling is gedaan. Klinkt simpel maar er zitten natuurlijk wel wat haken en ogen aan. Voor de veiligheid is er een limiet ingesteld op contactloos betalen. Wanneer u uw pas kwijt zou raken kan de vinder dus niet onbeperkt pinnen met de pas zonder pincode. Bij hoge bedragen, vaak boven de € 25,00 is het als nog nodig een pincode in te voeren. Contactloos pinnen verminderd 2 handelingen voor het betalen, het invoeren van de betaalpas en in veel gevallen in intoetsen van de pincode.
De voordelen
Contactloos pinnen heeft veel voordelen. De veiligheid van het winkel personeel omdat er veel minder contant geld in kas is. De snelheid waarmee een betaling wordt gedaan, het niet invoeren van de pas en pincode scheelt tijd. Daarnaast krijgen criminelen ook geen kans om uw pincode af te kijken waardoor de kans op fraude met uw pinpas een stuk lager is.
De nadelen
Ieder voordeel heeft natuurlijk ook weer zijn nadeel. Criminelen worden ook steeds creatiever en beschikken over apparaten die het gemakkelijk maken uw pinpas ongemerkt leeg te halen. De apparatuur die gebruik wordt voor het contactloos kan een crimineel ook gebruiken. Door het limiet van € 25,00 valt de schade in veel gevallen mee en wordt dit in vele gevallen vergoed. Pint u altijd kleine bedragen? Dan kan het voorkomen dat u uw pincode vergeet. Door lange tijd geen pincode te gebruiken kunt u de cijfers kwijt raken.