Now Reading
De rente gaat naar 0%

De rente gaat naar 0%

Wist u dat uw spaargeld banken geld kost? Als gevolg hiervan gaat de rente naar nul. 

ABN Amro en ING hebben aan spaarders aangekondigd dat zij vanaf dit voorjaar geen rente meer ontvangen over hun spaargeld. Dit komt door het gehanteerde beleid van de ECB, de Europese Centrale Bank. De EBC heeft banken verplicht om het overtollige kasgeld (geld dat banken niet direct nodig hebben) ’s nachts in Frankfurt te stallen. Voor het stallen dient geld betaald te worden, in de vorm van rente over het gestalde geld. Gevolg hiervan is dat banken minder geld overhouden en moeten bezuinigen. De Rabobank hanteert het uitkeren van geen rente vanaf 1 juli 2020.

Bewaren

Banken kregen vroeger rentevergoeding over dat geld, maar sinds enkele jaren moeten ze ervoor betalen. Het geldoverschot is duurder geworden door de financiële crisis en het rente-en geldverruimingspolitiek van de ECB.

Het doel van de ECB is om banken te dwingen om het geld aan het werk te zetten en uit te lenen in plaats van het vast te houden en te bewaren. Immers kost het geld niet gebruiken geld. Elke dag stallen Nederlandse banken tussen de 120 en 140 miljard euro in Frankfurt. Jaarlijks kost het Nederlandse banken samen 600 miljoen euro aan boeterente.

Banken mogen niet zelf bepalen of ze het geld wel of niet bij de ECB stallen. Veilig dient overtollig geld ondergebracht te worden. Dit gebeurt bij de ECB, omdat de euro een gezamenlijke munt is.

Wisselgeld en reserves

Onder wisselgeld wordt verstaan het deel van het kasgeld dat de bank in huis mag houden. Het grootste gedeelte van het kasgeld moet naar Frankfurt. Bij de ECB bestaat het geld dat overnacht deels uit ongebruikt spaargeld en deels uit verplichte reserves die alle banken moeten aanhouden. Voor betalingsverkeer, uitbetalingen en geldautomaten is het geld bedoeld dat ’s nachts bij de bank blijft.

Bovendien moet de bank een geldbuffer voor 30 dagen aanhouden. Deze buffer is bestemd wanneer er crisis uitbreekt en mensen hun spaargeld opvragen en rekeningen leeghalen. De hoogte van de geldbuffer verschilt per bank. Het is namelijk afhankelijk van de grootte van de bank, het soort klanten en hoe risicovol die klanten zijn.

Ontstaan van wantrouwen

Dagelijks parkeren banken voor de crisis samen een paar honderd miljoen bij de ECB. Een groot deel van het kasgeld werd korte tijd uitgeleend aan andere banken of aan bedrijven of particulieren. Dit leverde immers meer op dan een overnachting bij de ECB.

Het wantrouwen tussen banken onderling ontstond tijdens de financiële crisis. Banken durfden elkaar minder of zelfs geen geld toe te vertrouwen. Dit kwam voort uit angst. Angst om van omvallende banken geen geld terug te krijgen.

In de crisis brachten banken veel meer geld onder in Frankfurt, het bedrag liep op tot 500 miljard euro. Toentertijd verdienden banken er nog iets aan, omdat de ECB tot 2012 het geld met een beetje rente vergoedde. Het losse geld liep op naar 600 à 700 miljard euro door het opkoopprogramma. De ECB kocht staatsleningen van eurolanden op en pompte extra geld in de Europese economie. In 2012 schrapte de ECB de rente en vanaf 2014 was het negatief. Vanaf dat moment ging het banken geld kosten om het geld te stallen.

Niet gratis

ABN Amro bespaart naar schatting zo’n 15 miljoen euro aan rente-uitkeringen door het schappen van de 0,01 procent spaarrente. Ondanks dit, is de bank jaarlijks 145 miljoen euro aan bewaarrente aan de ECB kwijt.

Hoe kan de bank die kosten en het verlies aan inkomsten door de lage rente bij in-en uitlenen compenseren? Dit kan door 3 maatregelen te treffen, namelijk: spaarrente schrappen, negatieve rente opleggen aan grote spaarders of de kosten van een betaalrekening verhogen. Wat blijkt financiële diensten zijn helemaal niet gratis. In de toekomst zult u dit alsmaar meer en meer gaan merken.

Bron: NOS

 

Scroll To Top