Sommige mensen hebben last van hyperventilatie. Wat houdt dit eigenlijk in en wat kunt u doen om dit voor te zijn? Het kan ook zijn dat u uw adem moeilijk kan bedwingen wanneer u in een koud bad springt, hoe kunt u dit onder controle houden?
Hoe werkt het lichaam?
We ademen allemaal om zuurstof binnen te krijgen. Dit wordt opgenomen in de rode bloedcellen die het brengen naar plaatsen in ons lichaam waar dit nodig is. Zuurstof is namelijk nodig bij verbranding wanneer we bijvoorbeeld sporten maar ook bij het wandelen of fietsen. Het koolzuur dat dan vrij komt wordt weer vervoerd via de rode bloedvaten en wordt dan weer uit geademd.
Wat gebeurt er tijdens een hyperventilatie?
Wanneer u een hyperventilatie heeft ademt u in een rustige situatie al te veel of te snel. U ademt op de verkeerde manier waardoor u meer koolzuurgas uit ademt waarbij het zuurstofniveau gelijk blijft. Hierdoor kunnen andere klachten ontstaan.
Waardoor krijgt u een hyperventilatie
In de meeste gevallen zal spanning of angst zorgen voor een aanval. Vaak zult u langzaamaan steeds sneller gaan ademen dus u kunt er voor zorgen dat u dit voor bent. Vaak kan het ook komen door plots in aanraking te komen met ijskoud water. Er zijn ook bepaalde ziektes die dit kunnen veroorzaken en neem in dit geval ook contact op met uw arts.
Wat kunt u er tegen doen?
Voelt u een hyperventilatie aan komen probeer dan in eerste instantie de stress factor weg te halen. Wat ook kan helpen is om 3 seconden in te ademen en 6 seconden uit te ademen. Zo kunt u het wat onder controle houden. Het helpt ook om in een plastic zakje te ademen, zo ademt u het koolzuurgas die u uitgeademd heeft weer opnieuw in. Doordat het te kort een koolzuurgas weer aangevuld worden kunnen klachten verdwijnen. Blijf ook regelmatig bewegen door bijvoorbeeld te fietsen, wandelen of zwemmen. Dit is niet alleen een vorm van inspannening maar zal ook de ademhaling positief beïnvloeden.