Uit een nieuw onderzoek van ING blijkt dat de helft van de consumenten bijna nooit buiten de deur eet. En zelfs één op de 10 gaan helemaal niet naar een restaurant. Uit eten gaan is iets wat mensen als luxe of iets extra’s beschouwen, zegt ING-econoom Marten van Garderen.
De meeste consumenten geven aan dat ze ongeveer 30 euro kwijt zijn als zij uit eten gaan. De uitgaven verschillende natuurlijk per etentje en welke restaurant er wordt bezocht. Één op de 6 mensen geeft aan om erin te slagen de kosten onder de 20 euro te houden per persoon. Dit gebeurt bijvoorbeeld met behulp van een kortingsactie.
Aan het onderzoek deden tienduizenden mensen aan mee. Één vierde van de mensen zegt minimaal een keer per maand uit eten te gaan. Daarnaast geeft 4 procent aan dit iedere week wel een keer te doen.
In grote steden is het overigens makkelijker om uit eten te gaan dan in een drop waar weinig keuzemogelijkheden zijn. In Amsterdam en Maastricht is de restaurantdichtheid het grootst. Die tellen respectievelijk veertien en dertien restaurants per 10.000 inwoners, meldt ING.