Coby Haas zet zich al jaren is als vrijwilliger voor STOP AIDS NOW!. In het dagelijks leven vervoert ze met de ambulance zieke mensen voor niet-spoedeisende hulp, bijvoorbeeld naar het ziekenhuis voor een chemokuur. De aidsbestrijding heeft haar altijd geraakt.
“Ik kan niet tegen onrecht,” zegt vertelt Coby. `En het is zo onrechtvaardig hoe mensen met hiv soms behandeld worden. In ontwikkelingslanden, maar ook hier. Er heerst nog zo’n groot taboe. En dan denk ik: waarom? Aids is gewoon een ziekte, net als kanker of hart- en vaatziekten. En mensen met hiv zijn net als andere mensen.
Ik werd gegrepen
Ik weet niet precies waar mijn betrokkenheid vandaan komt. Maar toen er in de jaren tachtig steeds meer over aids bekend werd, werd ik gegrepen. Wie in die tijd hiv kreeg, teerde helemaal weg. Dat vond ik erg.”
Meer dan 1 miljoen
Het beeld uit de jaren tachtig staat niet iedereen nog zo helder op het netvlies. In Nederland zien veel mensen hiv als een ziekte waar je prima mee kunt leven. Aids daalt de laatste jaren op de lijst van door het Nederlands publiek genoemde wereldproblemen. Dit terwijl er nog altijd meer dan een miljoen mensen per jaar aan de gevolgen van aids overlijden.
Hoeveel nog?
Voor Coby is dat dé reden om zich te blijven inzetten voor STOP AIDS NOW!. Ze organiseert regelmatig acties om geld op te halen voor STOP AIDS NOW!. Zo liep ze in mei 2015 mee met de marathon over de Chinese Muur om aandacht te vragen voor aids. “Mijn lijfspreuk is een uitspraak van Kofi Annan: `Hoeveel mensen moeten er nog sterven voor we wakker worden?’ Dat zegt eigenlijk alles.”
Aids is nog lang niet dood
Op Wereld Aids Dag (1 december) wil STOP AIDS NOW! het Nederlands publiek wakker schudden en laten zien dat aids nog lang niet dood is. Ondanks dat er hiv-remmers bestaan, kwam hulp dit jaar voor ruim één miljoen mensen met hiv te laat. Al deze aidsdoden wordt door hun familie enorm gemist. Op Wereld Aids Dag brandt STOP AIDS NOW! duizenden kaarsjes in een symbolisch licht. Voor €1,- brandt er ook een kaarsje namens u.