Migraine wordt vaak bestempeld als hoofdpijn, maar bij migraine gaat het wel om iets heftigers. Het kan gezien worden als een hersenaandoening en kan zowel bij kinderen alsook bij volwassenen voorkomen. Helaas is het vaak niet te voorkomen, maar er zijn wel een paar dingen die u kunt doen om de last die u er van heeft te verminderen.
Wat is migraine
Wanneer we kijken naar de officiële richtlijnen heeft iemand migraine als hij of zij tenminste 5 keer een heftige hoofdpijnaanval heeft gehad met misselijkheid en vaak ook overlast van licht of geluid. Wanneer mensen een migraine aanval hebben gaan zij vaak in een stille ruimte liggen en maken deze bij voorkeur donker. Men spreekt ook van migraine als iemand tenminste twee keer een aanval heeft gehad met aura. Bij een aura zijn er voorafgaand aan de hoofdpijn klachten met het zien. Het kan zijn dat u dubbel ziet of het gevoel heeft dat er sterretjes voor u ogen zitten. In sommige gevallen komt het ook voor dat u last heeft van gevoel of spraak.
Paracetamol
Zoals aangegeven denken veel mensen dan migraine een vorm is van hoofdpijn, maar dat is dus niet zo. Het nemen van een paracetamol heeft in het geval van migraine dan ook geen zin. Het is geen hoofdpijn, maar een hersenaandoening.
Bij wie komt migraine voor?
Het hebben van migraine aanvullen heeft vaak ook een erfelijke factor. Dus wanneer ouders last hebben van migraine komt dit ook vaak voor bij hun kinderen. Migraine komt verder vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Waarom dat zo is, weten we niet precies, maar men verwacht dat het aan de vrouwelijke cyclus ligt. Een aanval ontstaat bijvoorbeeld als het hormoon oestrogeen sterk daalt vlak voor de menstruatie. Ook krijgen vrouwen vaker last rondom de overgang, als de hormoonspiegel ook schommelingen vertoont. Meer dan 10 procent van de Nederlandse bevolking heeft jaarlijks migraine aanvallen.
Wat kunt u doen bij migraine
Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar migraine. Gelukkig zijn er steeds meer en zwaardere medicijnen om een aanval zoveel mogelijk te voorkomen of om de klachten bij een aanval te verminderen. Helaas is het nog niet zo dat deze medicijnen bij iedereen werken. Het is dan altijd goed om naar een huisarts te gaan om samen te kijken waar de migraine bij u vandaan kan komen en of er een medicijn is dat voor u kan werken. Soms kan het ook helpen om op te etten met bepaalde voeding, maar het is nog niet bewezen dat dit echt een helpende oplossing is.