Het enige contact wat jouw auto maakt met de weg, zijn de paar stukken rubber van de vier banden onder je wagen. Het is dus van groot belang dat die banden in orde zijn en optimaal geschikt zijn voor de omstandigheden waarin ze hun werk moeten doen. Dit is de reden waarom er zomerbanden en winterbanden banden bestaan. Lage temperaturen zorgen er namelijk voor dat het rubber van de banden harder wordt, waardoor het aan elasticiteit verliest. Winterbanden zijn van een zachter rubber gemaakt en hebben meer profiel, waardoor ze betere grip kunnen krijgen op ondergronden als sneeuw en ijs. Maar waar moet je op letten wanneer je het verstandige besluit neemt om winterbanden te kopen? Wij geven je wat tips.
Bandenmaat
Niet iedere band die je tegenkomt is zomaar geschikt voor jouw auto. Op de zijkant van de banden die nu onder je auto zitten staat de bandenmaat. Deze kan er als volgt uitzien: 195/65 R 16 91 W. Dit staat voor het volgende: breedte/hoogte (195/65) radiaal (R) velgmaat (16) draagvermogen (91) snelheidsindex (W = 270 km/u). Bij deze codering zoek je ook je winterbanden. Het is mogelijk om in de winter een smallere wielmaat te monteren met een smallere band voor meer grip. Hiervoor moet je dan wel ook kleinere velgen aanschaffen bij een velgenshop. De snelheidsindex mag lager zijn, zolang je je hier tijdens het rijden maar aan houdt.
Verschillende categorieën
Er bestaan verschillende categorieën winterbanden. Zo zijn er winterbanden met noppen die uitsteken. Deze kunnen zich goed vastpinnen in het ijs, waarmee slippen voorkomen kan worden. Deze zijn echter, net als sneeuwkettingen, slecht voor het wegdek en niet overal toegestaan. Hiernaast bestaan er ook winterbanden zonder noppen maar met een speciaal profiel. Deze zijn zeer geschikt voor omstandigheden met veel sneeuw, maar ook met ijs. Is het wegdek wat droger, dan zijn performance banden een goede keuze voor betere prestaties. Hier kun je ook wat harder mee rijden dan met andere winterbanden.
Logo’s
Naast de bandenmaat staan er ook nog wat logo’s op de band. Bijvoorbeeld ‘M+S’ (modder en sneeuw). Vaak wordt gedacht dat dit hoort bij winterbanden, maar dit is niet uitsluitend zo. De producent mag dit er naar eigen inzicht opzetten, en daarmee betekent het niet zoveel. Een logo met een sneeuwvlokje zegt meer. Dit betekent dat de band voldoet aan de minimale eisen die gesteld zijn voor rijden op sneeuw. Bij dit type band is dan een rem- of tractietest op sneeuw uitgevoerd.
Winterbanden of All-seasonbanden?
Heb je geen zin om twee keer in het jaar van banden te moeten wisselen en een set banden te moeten opslaan, dan kun je kiezen voor all season banden ofwel 4-seizoenenbanden. Deze kunnen in principe het hele jaar door onder je auto blijven zitten. Toch hebben deze nadelen ten opzichte van zomer- en winterbanden. Dit is merkbaar bij lage temperaturen. Dan is goed te merken dat all season banden van harder rubber gemaakt zijn dan winterbanden, en dus minder grip bieden. Bij een hellende weg is merkbaar dat de banden makkelijker gaan slippen. In vergelijking met zomerbanden zorgen all season banden doordat ze juist weer zachter zijn voor hoger brandstofverbruik. Ook slijten ze sneller. Het klimaat in Nederland is mild, maar het blijft een gok.