Groot Europees onderzoek over wat en hoe we eten
Nederland in de keuken: hekel aan afwassen, gek op snelle hap
Dat Duitsers blij worden van zuurkool met worst en Italianen graag pasta eten, weten de meesten van ons wel. Maar dat Engelsen het meest experimenteren in de keuken en Fransen het langst over een maaltijd doen, is minder bekend. Het zijn opvallende resultaten uit een onderzoek onder 12.000 consumenten uit 6 Europese landen, waaronder meer dan 2000 Nederlanders.
Het onderzoek vond dit voorjaar plaats in opdracht van Knorr, dat vooral wilde weten hoeveel waarde Europeanen inmiddels hechten aan duurzaam verbouwd voedsel. Knorr heeft enkele jaren geleden wereldwijd besloten dat in 2020 álle groenten, kruiden en specerijen in z’n producten duurzaam moeten worden geproduceerd. Van de grond waarin alles groeit tot en met het eindproduct.
Argwanend over ‘duurzaam’
Zo’n 65% van alle ondervraagden denkt nu dat duurzaam verbouwde groenten, kruiden en specerijen lekkerder smaken en bijna iedereen (98%) vindt net als Knorr dat we onze landbouwgrond zorgvuldig en met het oog op toekomstige generaties moeten gebruiken.
Maar hoe we tegen al die duurzaamheidslabels op gerechten aankijken, verschilt sterk per land. Zo zijn de Nederlanders daarin erg argwanend: slechts 16% gelooft dat voedsel met de aanduiding ‘duurzaam’ ook echt duurzaam geproduceerd is. Ook de Duitsers (17%) zijn sceptisch. Met een percentage van 36% zijn Spanjaarden op dat gebied een stuk positiever.
Wij kiezen de gemakkelijke weg
Uit het onderzoek kwamen ook opvallende feiten over de eetgewoonten van de Europeanen naar boven. Nederlanders kiezen bijvoorbeeld bij het koken het vaakst voor de gemakkelijke weg, vooral als men geen tijd wil verliezen voor andere activiteiten. Maar liefst 23% warmt dan wat op of kookt met – deels – voorbereide gerechten. Een schril contrast met de Polen en de Spanjaarden: daarvan kiest slechts 5% voor de makkelijke weg. De snelste eters van Europa zijn de Britten: 76% doet nooit meer dan 30 minuten over de avondmaaltijd, inclusief koken. En wie straks op vakantie gaat naar Spanje of Frankrijk, zal merken dat men daar aanzienlijk langer geniet van de warme maaltijd. Fransen en Spanjaarden trekken dagelijks ruim 30 minuten uit voor het klaarmaken van het diner en brengen aansluitend ook nog eens minstens 30 minuten door aan tafel.
Polen gek op samen koken
Ook het aantal mensen van het gezin dat dagelijks in de keuken staat, verschilt sterk per land. Zo vindt 57% van de Polen het heel gewoon dat meerdere leden van het gezin met de bereiding van het eten aan de slag zijn, terwijl in Spanje en Engeland in zo’n 80% van de gevallen de vrouw of heer des huizes ’s avonds alleen staat te kokerellen.
Vraag je een Nederlander welke buitenlandse gerechten hij of zij graag kookt, dan staat de Italiaanse keuken bovenaan, verrassend gevolgd door gerechten uit het midden oosten. Wij Nederlanders koken best snel – 30 minuten gemiddeld per maaltijd – en we eten minstens drie keer per week een gerecht op basis van verse ingrediënten. Van alle onderzochte landen tenslotte, hebben wij de grootste hekel aan afruimen en afwassen: liefst 19% van de ondervraagde Nederlanders ziet daar iedere keer enorm tegenop.