Now Reading
Nul-op-de-meter: energieneutraal wonen

Nul-op-de-meter: energieneutraal wonen

Nederland voldoet nog lang niet aan de duurzaamheidsdoelstellingen: slechts 5,5 procent van het energieverbruik in Nederland wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen. Niet alleen de overheid en het bedrijfsleven kunnen een steentje bijdragen, ook als huiseigenaar kun je je inzetten voor een duurzaam Nederland. Bijvoorbeeld door je huis te renoveren tot een nul-op-de-meter woning.

Wat is een nul-op-de-meter woning?

In een nul-op-de-meter woning (afgekort tot NOM-woning) wordt er op jaarbasis netto net zoveel energie opgewekt als dat er wordt verbruikt. Nul-op-de-meter woningen hebben meestal zonnepanelen op het dak liggen, beschikken over een warmtepomp en zijn uitstekend geïsoleerd, zodat de som van opwekking en verbruik op jaarbasis nul is. Aan het einde van het jaar staat er dus letterlijk een nul op de energiemeter. Van een energienota is dus eigenlijk ook geen sprake meer.

Voordelen van nul-op-de-meter

  • De energienota van nul-op-de-meter woningen is te verwaarlozen, al zal de energierekening natuurlijk wat ‘meeveren’ met koude winters en zon-arme zomers.
  • Nul-op-de-meter woningen zijn heel duurzaam, dus goed voor het milieu.
  • In een nul-op-de-meter woning heerst een zeer comfortabel klimaat dankzij de goede isolatie en ventilatie.

De investering die nodig is om een nul-op-de-meter woning te realiseren, wordt terugverdiend in de besparing op de energiekosten. De kosten blijven dus gelijk, maar de woning gaat er in kwaliteit en wooncomfort stukken op vooruit.

Nadelen van nul-op-de-meter

  • De kosten voor het realiseren van een NOM-renovatie liggen gemiddeld tussen de 35.000 en 60.000 euro. Dit is een flinke som geld die vaak niet door particulieren op te brengen is. In sommige gemeenten wordt echter wel een subsidie aangeboden voor NOM-renovaties.
  • Het kostenplaatje van de nul-op-de-meter woning is deels gebaseerd op de mogelijkheid tot salderen . Salderen is het verrekenen van de door zonnepanelen opgewekte stroom met de verbruikte stroom. De huidige salderingsregeling wordt na 2020 mogelijk versoberd, wat ook invloed zal hebben op de hoogte van de energierekening.
  • Nul-op-de-meter woningen kennen ook enkele beperkingen, bijvoorbeeld dat het warm tapwatergebruik beperkt is en dat de thermostaat niet boven de 20 graden gezet kan worden.

Geen nul-op-de-meter woning, maar toch verduurzamen?

Een nul-op-de-meter woning vraagt om een flinke investering en is niet voor iedereen weggelegd. Er zijn ook andere alternatieven om uw huis te verduurzamen zonder aan een dergelijk groot project te beginnen. Zo kunt u bijvoorbeeld zonnepanelen op uw dak laten leggen. Ook door u alleen al bewust te zijn van uw energieverbruik, bijvoorbeeld middels een slimme thermostaat, kunt u de energierekening omlaag brengen. En wat te denken van kleine energiebesparingsmaatregelen, zoals een waterbesparende douchekop of een standby-killer? Ook daarmee brengt u uw energienota al gauw enkele tientjes per jaar omlaag.

Scroll To Top