Now Reading
Oogfonds waarschuwt!

Oogfonds waarschuwt!

Gebruik geen huis-, tuin-, en keukenmiddelen om naar de zonsverduistering te kijken!

Utrecht, 17 maart 2015 – Op vrijdag 20 maart vindt in Nederland voor het eerst in ruim vijftien jaar een gedeeltelijke zonsverduistering plaats. Het Oogfonds waarschuwt dat goede bescherming in de vorm van een eclipsbril absoluut noodzakelijk is om onherstelbare schade aan het netvlies te voorkomen.

Aanstaande vrijdag, op de eerste dag van de lente, schuift de maan vanaf de aarde gezien voor de zon langs. Dit zorgt voor een spectaculair fenomeen: een gedeeltelijke zonsverduistering. Op het hoogtepunt, om 10.37 uur, zal meer dan tachtig procent van de zon bedekt zijn. Bij helder weer zal dit goed zichtbaar zijn. Onbeschermd naar een zonsverduistering is echter zeer gevaarlijk voor de ogen.

Geen eclipsbril, kijk dan niet naar de eclips
Een zonnebril filtert maximaal 90% van het zichtbare zonlicht; een eclipsbril 99,99%. Alleen met zo’n speciaal brilletje kan dus veilig naar de zonsverduistering worden gekeken. En zelfs dan geldt een maximum van 30 seconden. Eclipsbrillen zijn onder andere verkrijgbaar bij sterrenwachten en vestigingen van Pearle Opticiens.

Het Oogfonds ontvangt de laatste dagen veel berichten van mensen die van plan zijn om door een CD, beroet glaasje of belichte film naar de eclips te kijken. Deze huis- tuin- en keukenmiddelen bieden de ogen absoluut niet voldoende bescherming. Geen eclipsbril kunnen bemachtigen? Neem dan geen enkel risico en kijk niet naar de zonsverduistering. Laat de verrekijker vrijdagochtend ook in de kast. De lens werkt als een vergrootglas en concentreert het zonlicht op één punt van je oog.

See Also

Schade aan ogen op korte én lange termijn
De lens in het oog versterkt het zonlicht. Hierdoor kan achter in het oog verbranding van het centrale deel van het netvlies ontstaan. Het verraderlijke is dat je dit in eerste instantie niet merkt of voelt. Pas achteraf ontstaat zichtverlies en donkere vlekken. Soms is dit te behandelen, andere keren is de schade onomkeerbaar. Ook op lange termijn zijn er gevolgen. Zo verhoogt rechtstreeks naar de zon te kijken het risico op staar en veroudering van het netvlies

Brandplek binnen een halve minuut
Kinderoogarts Tjeerd de Faber van Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft tijdens de vorige zonsverduistering in 1999 enkele patiënten gezien die oogletsel opgelopen hebben. De Faber: “Binnen 30 seconden ontstaat een brandplek in de gele vlek. Dat kan als resultaat hebben dat een voorheen gezond oog nog maar 10% ziet. Kinderogen zijn extra gevoelig, maar ook volwassenen dienen hun ogen goed te beschermen.”

Scroll To Top