Zaterdag 10 september vindt traditiegetrouw de jaarlijkse Open Monumentendag plaats. ‘Ornamenten en iconen’ is het thema. In Vorstelijk Baarn zullen circa 50 rijdende monumenten deze dag een zeer toepasselijke inhoud geven. De rijtuigen doen ook Lage Vuursche, Soest en Paleis Soestdijk aan. Het evenement krijgt daardoor nog meer regionale uitstraling.
Samen met de Nederlandse Vereniging Traditioneel Gerij organiseert de stichting Baarn Culturele Evenementen het Nederlands Kampioenschap, financieel mogelijk gemaakt dankzij vele sponsors. In totaal komen circa vijftig historische rijtuigen en koetsen naar Lage Vuursche. Daar worden zij door een vakkundige jury beoordeeld. De beoordeling betreft een groot aantal aspecten zoals authenticiteit van het rijtuig, de aanspanning, de conditie van de paarden, originaliteit, etc. De deelnemers aan het NK zijn de aanspanningen die in het huidige seizoen het hoogst gescoord hebben.
Een rondrit via Lage Vuursche en Soest naar Paleis Soestdijk volgt na de jurering. Hoogtepunt wordt het spectaculaire defilé van rijtuigen op de Brink in Baarn. Ook de winnaar van de publieksprijs wordt bekend gemaakt. Als opwarmer voor het publiek verzorgt Jos Zonneveld van de gelijknamige manege een demonstratie met pony’s en prinsessen. Ook in het centrum geeft een hoefsmid een demonstratie.
Programma 10 september
Vanaf 07:00 uur ’s ochtends zullen de eerste deelnemers van het NK Traditioneel Gerij zich melden in Lage Vuursche alwaar de aanspanningen vanaf 8.30 uur gejureerd zullen worden. Om 11:30 uur vertrekt de stoet naar Soest waar ongetwijfeld veel belangstellenden langs de weg zullen staan om deze unieke rijtuigen te bewonderen. De stoet zal rond 12:15 uur het voorterrein van Paleis Soestdijk op rijden waar de koetsiers de gelegenheid krijgen te lunchen. Het publiek is welkom de stoet te bezichtigen. Circa13.40 uur gaat de stoet verder richting Baarn voor een rondrit langs een aantal van de vele monumenten die Baarn rijk is.
Defilé
Rond 14:00 uur zullen de rijtuigen via de Laanstraat arriveren op de Brink voor het grote defilé. Daarbij wordt mondeling uitleg geven over de aanspanningen, de paarden, de leeftijd van het rijtuig en waarvoor het rijtuig vroeger gebruikt werd. Na het defilé gaan de koetsiers via de Brinkstraat, Kerkstraat, Faas Eliaslaan, Stationsweg, Gerrit van der Veenlaan, Amsterdamsestraatweg, Hilversumsestraatweg terug naar Lage Vuursche voor de officiële prijsuitreiking en een gezellige nazit in Dorpshuis de Furs. Op de Brink wordt voor gezelligheid gezorgd en swingende muziek. De horecaondernemers serveren natuurlijk tegen betaling hapjes en drankjes.
Publieksprijs
Vele Baarnse winkeliers werken samen met de stichting Baarn Culturele Evenementen aan het evenement door een rijtuig te sponsoren. In de weken voorafgaand aan Open Monumentendag, 10 september, kan winkelend publiek bij de deelnemende Baarnse ondernemers een folder halen waarop men kan aangeven welk rijtuig de mooiste is. Het rijtuig dat de meeste stemmen krijgt, zal op 10 september de Publieksprijs winnen. Uit degenen die op de winnende koets hebben gestemd, zal door de notaris een winnaar worden getrokken, die een gezellig weekend voor 2 personen krijgt aangeboden.
Traditioneel Gerij
In Nederland zijn naar schatting ongeveer drieduizend klassieke rijtuigen en koetsen in particulier bezit. Jaarlijks organiseert de Nederlandse vereniging Traditioneel Gerij (NVTG) een twintigtal concoursen in het land om het cultureel erfgoed van dit ‘rijdende museum’ voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk te maken. Op deze manier kan men zien en beleven hoe het historische rijtuig eruit zag, bespannen met paard of paarden en een traditioneel geklede koetsier op de bok. Meer informatie over het NK Traditioneel Gerij is te vinden op de speciale website www.rijdende-monumenten.nl.