Pompoenen bestaan er in talloze soorten en maten. Het bekendste is de grote oranje pompoen die veel met Halloween gebruikt wordt. Maar er zijn ook nog vele onbekendere soorten pompoenen. Zoals de flespompoen. Hij wordt zo genoemd vanwege de vorm. Een andere naam voor de flespompoen is butternut. De onderkant bestaat uit een grote bol, met daarop een kleinere bol in de vorm van een flessenhals. De flespompoen is te gebruiken in allerlei gerechten, zoals een pompoenensoep of ter vervanging van bijvoorbeeld aardappelen. De flespompoen is erg gezond want er zitten geen koolhydraten in. Voor mensen die dus een koolhydraatarm menu hebben, is de flespompoen ideaal om te gebruiken.
Hoe snij je een flespompoen?
- Snij eerst de beide ‘kontjes’ van de pompoen af.
• Daarna snijdt u de pompoen geheel doormidden tussen de onderste bal-vorm en de flessenhals.
• U heeft nu twee delen die gemakkelijker te snijden zijn.
• U kunt er nu voor kiezen op van beide delen met een mes de zijkanten grof af te snijden, maar u kunt ook met een dunschiller de schil eraf schrapen.
• Nu u beide delen geschild hebt, snijdt u beide delen over de lengte doormidden.
• In de bolvorm ziet u nu de pitjes zitten. Deze moet u er uitlepelen. Handig is om hier een kiwi mesje voor te gebruiken.
• Nu kunt u beide delen in blokjes snijden en de flespompoen schoonmaken door de blokjes in water af te spoelen.
Kom je er niet uit? Lees dan hier hoe je een flespompoen moet snijden.
Recept: Stamppot boerenkool met flespompoen
Het klassieke Nederlandse gerecht: Stamppot boerenkool. Bijna iedereen lust dit en het is gezond. U kunt er nog extra ingrediënten indoen, zoals spekjes en een goede rookworst mag natuurlijk niet ontbreken. Bij het recept stamppot boerenkool met flespompoen worden de aardappelen compleet vervangen door pompoen. U hebt voor deze stamppot dus geen aardappelen nodig.
Benodigdheden:
- 400 gram boerenkool
• 1 kilo flespompoen (afhankelijk van de grootte van de pompoen, 1 of 2 stuks)
• 125 gram spekjes (Vegetariërs kunnen dit weglaten)
• 1 theelepel nootmuskaat
• Snufje peper en een snufje zout
• 2 eetlepels (slag)room
Bereidingswijze:
- De flespompoen schoonmaken, doormidden snijden en pitjes verwijderen. Zie hiervoor bovenstaande uitleg.
• Afhankelijk van uw eigen smaak en wensen kunt u de schil verwijderen, maar dit is niet perse nodig. Snijdt de pompoen daarna in grove stukken.
• U legt nu de stukken pompoen in een pan en vult deze met water, totdat de pompoen net onder water staat. Voeg hierbij een snufje zout toe.
• Snijdt de boerenkool in stukjes. Wanneer u geen verse boerenkool heeft, maar ingevroren boerenkool, dan is dit niet nodig.
• Les de gesneden boerenkool of de partjes bevroren boerenkool ook in de pan op de pompoen.
• Doe de deksel op de pan en laat het water koken.
• Als het water kook, het vuur op laag zetten en ongeveer 15 minuten laten doorkoken.
• Bak de spekjes tot deze knapperig zijn.
• Giet de pompoen en boerenkool af.
• Voeg nu de slagroom, de peper en nootmuskaat toe.
• Nu stampt u de boerenkool en pompoen op gewenste grofheid.
• Voeg nu de gebakken spekjes toe.
Meer over stamppot? Lees dan ‘Mooi weer om over stamppot te beginnen’