Veel Nederlanders dromen er van om een tweede huis in het buitenland te hebben, zoals uit de hoge kijkcijfers van het tv-programma “Ik vertrek” blijkt. Dit programma trekt nu al zo’n tien jaar hoge kijkcijfers. Een tweede huis in het buitenland kun je voor meerdere redenen willen aanschaffen, zoals bijvoorbeeld om een weekendje te feesten met jouw vrienden of om na jouw pensioen een deel van het jaar in buitenland door te brengen. Hieronder hebben we een aantal tips opgesteld die kunnen helpen indien je de aanschaf van een tweede woning overweegt.
Jaarlijkse bezoek
Aangezien een tweede huis helemaal niet goedkoop is wil je daar ook gebruik van maken; minstens één keer per jaar daar naar toe gaan zou dus ideaal zijn. Je moet je dus ook goed bedenken als zo’n tweede huis iets voor jou is. Als je graag verschillende landen en regio’s wilt ontdekken is een tweede huis waarschijnlijk niks voor jou. Maar als je jouw droomplek, jouw paradijs gevonden hebt is het zeker een aan te raden investering.
Investeren
Een tweede woning in het buitenland is zeer leuk om te hebben, maar het betekent ook een grote investering. Daarom moet je dus goed bedenken als je eigenlijk gebruik gaat maken van de tweede woning. Investeren in een woning levert niet altijd een goede rendement, en dat is ook te zien aan de prijzen van de woningen in de afgelopen jaren. In Spanje is dit makkelijk op te merken; de prijzen blijven maar dalen. De voornaamste reden waarom je een huis in het buitenland aanschaft zou dus voor het plezier moeten zijn. Als je toch ervoor wilt zorgen dat het een goede investering is kun je dat woning verhuren als je daar zelf niet bent.
De eerste stappen
Aangezien er een grotere werkelijke afstand is tussen jou en dat woning en omdat je ook minder kennis bevat over de immobiliën en de regio’s in dat land, is het aanschaffen van een woning in het buitenland een stukje meer werk. Meestal is de hulp van een makelaar niet genoeg, daarom is het handig om de hulp van een lokale adviseur te vragen. Hij kan jou met zaken in verband met de wetgeving helpen. Hierna kun je beginnen met het kiezen van een regio en het bepalen van een budget. Het type huis dat je wilt is ook belangrijk: Een chalet in Oostenrijk zal vaak hoger uitvallen dan de prijs van een afgelegen boerderij in bijvoorbeeld Toscane welke je zelf moet renoveren.
Hypothecaire lening op jouw tweede woning
Het aanvragen van een hypothecaire lening voor jouw tweede huis is mogelijk, maar het is een stukje lastiger dan bij het aanvragen van de eerste hypothecaire lening. In het geval dat je jouw leningen niet meer kunt afbetalen bestaat er geen overeenkomst over welke bank welk deel kan opeisen.
Geen hypotheekaftrek op een tweede woning
De hypotheekrente geldt niet als je een hypothecaire lening aanvraagt voor een woning in het buitenland. De rente is niet fiscaal aftrekbaar, aangezien het niet jouw hoofdverblijf is.