Now Reading
Tweede woning kopen: hoe zit dit?

Tweede woning kopen: hoe zit dit?

Een tweede huis, wie droomt daar nu niet van? Genieten van de rust op het platteland in het oosten van Nederland, van het bourgondische gevoel in Zuid-Limburg of lekker uitwaaien aan de kust. Of toch liever een vakantiewoning in het buitenland? Niet alleen leuk voor een weekendje weg, maar ook prima geschikt als bestemming voor langer verblijf in de zomer bijvoorbeeld. Hoeveel Nederlanders een tweede woning hebben is niet precies bekend, maar er wordt geschat dat dit rond de drie procent ligt. Het klinkt erg aantrekkelijk, maar waar moet u allemaal financieel aan denken?

Uw tweede woning wordt gezien als vermogen

Een tweede huis wordt gezien als vermogen, en hier wordt door de belastingdienst dus vermogensrendementsbelasting over geheven. Tot 2017 bedraagt deze belasting 1,2 procent (30 procent belasting bij een fictief rendement van vier procent). Door de belastingwijzigingen per 2018 gelden er vanaf dan drie variabele rendementen. In het geval van een vakantiehuis hebt u waarschijnlijk enkel met de twee laagste te maken. Over de bedragen van 30.000 tot 100.000 euro gaat 30 procent belasting over een fictief rendement van 2,0166 procent geheven worden (0,605 procent), en 30 procent over een fictief rendement van 4,3258 procent bij de heffingsgrondslag van 100.000 tot een miljoen euro vermogen (1,3 procent). De belastingvrije voet wordt in 2018 verhoogd naar 30.000 per persoon of 60.000 euro voor partners samen.

De tweede woning financieren

Er zijn mogelijk mensen die een tweede woning geheel met eigen geld kunnen kopen, maar dit zal slechts in enkele gevallen zo zijn. De meeste mensen willen een tweede woning (gedeeltelijk) financieren door middel van een hypotheek. Er zijn weinig of geen hypotheekverstrekkers die een woning die niet dient als hoofdverblijf volledig zullen willen financieren. Is een gedeeltelijke hypotheek wel bespreekbaar, dan worden soms speciale eisen gesteld. Zo moet de woning bijvoorbeeld van steen zijn gebouwd, een fundering hebben en een pannendak hebben. Naast de eigen inbreng dient u ook rekening te houden met een mogelijk toeslag op de rente. Overigens kan een hypotheekverstrekker ook beperkingen opleggen, zoals een nadrukkelijk verhuurverbod. Een hypotheekadviseur inschakelen (een van de tips bij het afsluiten van een hypotheek) is ook bij de financiering van een tweede woning zeer aan te raden.

Geen recht op hypotheekrenteaftrek

Wilt u voor een tweede woning een hypotheek afsluiten, houd er dan rekening mee dat de rente niet aftrekbaar is. Dit is ook niet het geval als u de financiering via de hypotheek van uw hoofdwoning laat lopen. Het hypotheekdeel voor de tweede woning wordt als consumptief krediet beschouwd volgens Box 3 en de rente is daarom niet aftrekbaar. Des te belangrijker wordt het om een zo laag mogelijk rente te kiezen. Vergelijk hier uw hypotheek daarom goed.

Gemeentelijke belastingen

Naast de vermogensrendementsheffing dient u bij de aankoop van een tweede woning tevens rekening te houden met gemeentelijke belastingen. Zo kunnen ook bij een vakantiewoning onroerende zaakbelasting, rioolbelasting, waterschapsbelasting en huisvuilheffing worden geheven. Daarnaast heft bijna 40 procent van de Nederlandse gemeenten forensenbelasting bij personen die meer dan drie maanden per jaar in de desbetreffende gemeente een gemeubileerde woning bewonen maar hier niet staan ingeschreven. De forensenbelasting kan een vast bedrag betreffen of een percentage van de WOZ-waarde van de vakantiewoning.

Waarom kiezen voor een tweede woning?

Door de bovenstaande financiƫle verplichtingen en consequenties zou u zich bijna gaan afvragen of een vakantiewoning nog wel voordelen heeft. Natuurlijk, het is niet voor niets dat mensen ervoor kiezen! Zo profiteert u er zelf van als u er verblijft, maar kunt u de vakantiewoning ook nog eens verhuren waarbij er geen belasting over de huurinkomsten wordt gerekend.

Scroll To Top