De grotere zorgverzekeraars in Nederland zijn er niet zo zeker van dat zij in de toekomst nog overeenkomsten willen sluiten met de overheid. De rol van de zorgverzekeraars is ervoor zorgen dat de patiënten de best mogelijke zorg kunnen krijgen. De zorgverzekeraars zoeken daarom naar de best mogelijke zorg tegen de laagst mogelijke prijs om zo de premie laag te kunnen houden. Maar Edith Schippers van de VVD kwam met de Hoofdlijnakkoorden op de proppen en nu zijn de zorgverzekeraars niet meer zo zeker van de mogelijkheden. Zij noemen de overeenkomsten onder andere een beperking van de vrijheid voor de verzekeraars zelf en wijzen erop dat de inhoudelijke afspraken onduidelijk en inefficiënt zijn.
Ministerie van Volksgezondheid buigt niet
Het Ministerie van Volksgezondheid, waar de Hoofdlijnakkoorden opgezet zijn, buigt echter niet voor de zorgverzekeraars die een kritische houding aangenomen hebben. Het geeft aan dat het belangrijk is voor de betaalbaarheid van de zorg en de verzekeraars zullen daarom aan de afspraken gehouden worden. Uitspraken over de toekomst werden overigens niet gedaan door het ministerie. En dat is niet zo vreemd, want op internationaal vlak komt er steeds meer aandacht voor e-Health en de mogelijkheden die hierbinnen geboden kunnen worden.
De kracht van e-Health
Op 15 november wordt de e-Health Convention gehouden in Amsterdam, waar aandacht gevestigd wordt op de mogelijkheden van het gebruiken van de stem binnen de zorg op een interactieve manier. Het systeem rond de e-Health is sterk in ontwikkeling en moet er vooral voor zorgen dat zorg gemakkelijk, toegankelijk en betaalbaar moet worden. Niet alleen in Nederland overigens. De verschillende blockchainontwikkelaars zijn druk met het opzetten van globale mogelijkheden. Zo heeft IOTA een complete roadmap geplaatst over de mogelijkheden. Dit was duidelijk succesvol: IOTA investeerde meer dan twee miljard euro in ‘Untangle Care’ om hiermee actief te worden in de gezondheidsbranche. Meer weten over IOTA en de mogelijkheden? Hier vindt u informatie over deze blockchaintoepassing en de IOTA koers euro.
Bron: Pixabay
Wat betekent dit voor de overheidsinvloed binnen de zorg?
Het toepassen van de blockchaintechnologie kan ervoor zorgen dat de zorg volledig onafhankelijk plaats kan hebben en een globaal bereik krijgt. Door alle data van alle patiënten op de blockchain op te slaan en te distribueren naar alleen de mensen die hier toegang tot mogen hebben, is het mogelijk om goedkoper, sneller en veiliger zorg te kunnen bieden in de toekomst. Niet alleen in de rijkere Westerse landen, maar ook in de meer afgelegen gebieden waar de nood hoger is. Dit betekent automatisch dat overheidsinvloed minimaal wordt. Het betekent ook dat zorgaanbieders na moeten gaan denken over de prijzen, de mogelijkheden en de zorg die aangeboden wordt. Zeker met de mogelijkheden om interactief contact te hebben met artsen vanuit huis en de toenemende mogelijkheden rond de distributie van medicatie en informatie.
Door de blockchain te gebruiken, samen met de versleuteling van de gegevens en de veiligheidsprotocollen, is het daarnaast mogelijk om volledig anoniem te blijven. Praktisch wanneer u zorg nodig hebt en niet iedereen dit hoeft te weten.