Now Reading
Vijf gerechten uit de rijke traditionele Turkse keuken: 100% vegan

Vijf gerechten uit de rijke traditionele Turkse keuken: 100% vegan

De traditionele Turkse keuken is rijk aan ingrediënten, smaken en bereidingen. Niet voor niets wordt deze tot de meest gevarieerde keukens ter wereld gerekend. Talrijke groenten, granen, kruiden en oliën spelen al eeuwenlang een prominente rol in de maaltijden. Salades, gegrilde groenten en stoofgerechten maken deel uit van het dagelijkse menu. Waar in andere eetculturen vegetarische of vegan recepten moeten worden ‘gecreëerd’, heeft de Turkse keuken talrijke heerlijke gerechten die zonder enige aanpassing in ieder vegan menu passen.

Elke streek heeft zijn eigen specialiteiten en bereidingswijze van hun gerechten. In de Turkse cultuur zijn er geen vaste etenstijden: je eet wanneer je trek hebt. Er staat altijd iets klaar en op sommige dagen wordt de tafel wel 4 of 5 keer gedekt. Vaak wordt een stoofschotel (met of zonder vlees) gegeten samen met een “droog gerecht” (zoals pasta, rijst, bulgur of andere graansoorten) en een tursu (ingemaakte groenten) of cacik (yoghurt met komkommer en kruiden) of hosaf (ingemaakt fruit) met pide of somun (Turks brood).

Mezze, een keur van voorgerechtjes
Een populair begin van de maaltijd zijn mezze, dit zijn allemaal kleine gerechtjes die gelijktijdig worden geserveerd. In een restaurant staan ze vaak in een koelvitrine uitgestald en geef je aan wat je wilt hebben. De meeste zijn groentegerechtjes, soms met yoghurt geserveerd en soms met kaas gecombineerd. Ook Turks brood met verschillende dips zoals humus en tomatensalsa hoort erbij.

Wanneer we weer naar Turkije kunnen reizen, wil je dit natuurlijk proeven en genieten van al het lekkers dat de Turkse keuken te bieden heeft. Maar daarop hoef je niet te wachten, want je haalt de zonnige Turkse keuken ook zo in huis. Deze 5 gerechten moet je echt proberen, zijn makkelijk thuis te maken en ook nog eens 100%vegan:

1. Zeytinyagli dolma (Dolma met olijfolie)
2. Zeytinyagli fasulye (Groene bonen met olijfolie)
3. Kabak kalye (Courgette gerecht)
4. Kisir (bulgur salade)
5. Humus

1. Zeytinyagli dolma (Dolma met olijfolie)
Dolma is een gerecht van gevulde bladeren met gehakt, groenten of rijst. Het bekendste zijn de gevulde wijnbladeren met rijst en kruiden. Heerlijk als voorgerecht of als hapje tussendoor. Deze versie is een van onze favorieten:
Je hebt hiervoor de volgende ingrediënten nodig: 5 el olijfolie – 2 fijngesneden uien – 2 kopjes gewassen baldo rijst – 2 el pijnboompitten – 1 el zwarte bessen (in heet water gewassen) – 10 groene paprika’s – 1 tl zwarte peper – 1 tl kaneel – 1 tl suiker – ½ tl zout – sap van ½ limoen – 3 el gedroogde munt – gesneden peterselie.
Bak de ui in de olijfolie en voeg de pijnboompitten toe. Voeg als ze er glazig uitzien de rijst toe en roer het geheel door. Voeg twee kopjes gekookt water toe en laat het zachtjes koken onder een afgesloten deksel tot de rijst het water heeft geabsorbeerd. Laat het geheel ongeveer 20 minuten afkoelen en voeg de zwarte peper, zout, suiker, kaneel, munt, peterselie, zwarte bes en limoensap toe. Meng het geheel goed door.
Vul de paprika’s met de rijst en plaats ze in een pan met water tot de helft van de paprika’s. Kook het geheel 30 minuten langzaam. Laat het afkoelen voordat je het serveert.

2. Zeytinyagli fasulye (Groene bonen met olijfolie)
Dit traditionele gerecht wordt vaak als bijgerecht geserveerd tijdens de Turkse maaltijd. Je hebt de volgende ingrediënten nodig: 750 gr snijbonen – 2 uien – 3 trostomaten – 6 el olijfolie – 1 tl suiker – 2 tl zout.
Maak bonen schoon en snijd ze in stukjes van 4 cm, hak uien fijn en ontvel tomaten en snij in blokjes (sap opvangen). Meng de bonen, uien en tomatensap in een pan samen met de olijfolie, zout en suiker en laat dit mengsel op hoog vuur afgedekt 5 min koken. Voeg 1/4 ltr. water toe en laat dit mengsel 20 a 30 min stoven. Schep het bonenmengsel in een schaal en laat het gerecht afkoelen, voordat je het serveert.

3. Kabak kalye (Courgette gerecht)
Ook dit traditionele groentegerecht is een echte Turkse klassieker uit de authentieke keuken en wordt vaak geserveerd als bijgerecht. Dit zijn de ingrediënten: 2 courgettes – 1 ui – 1 teentje knoflook – 3 el olijfolie – 1 tl suiker – 2 tl zout – dille.
Snij de ui in ringen en pel en snij de knoflook fijn. Bak de ui en knoflook in de pan met olijfolie. Snij de courgetten in ringen en voeg ze in de pan toe. Voeg zout en peper toe. Doe er 100 ml. water bij en laat dit mengel 20 min stoven. Doe bonenmengsel in schaal, snij de dille grof en voeg toe. Laat het gerecht afkoelen.

4. Kisir (bulgur salade)
De Turkse keuken kent heerlijke vegetarische schotels en licht verteerbare salades. Deze salade met bulgur is een echte aanrader. Wat heb je nodig: 2 kopjes bulgur – 3 kopjes gekookt water – 1 gesneden ui – 1 gesneden bosui – blikje tomatenpuree – half bosje gesneden peterselie – 2 eetlepels limoensap – 2 eetlepels olijfolie – 1 theelepel chiliflakes – 2 theelepels zout.
Week de bulgur 30 tot 45 minuten in het gekookte water in een afgedekte schaal. Voeg vervolgens de tomatenpuree, chili flakes en gesneden ui toe en mix het geheel voorzichtig met een spatel door. Voeg alle andere ingrediënten toe: de bosui, gesneden peterselie, limoensap, granaatappel sap (optioneel), olijfolie, zout.

5. Humus
Grote voorgerechten worden niet gegeten in Turkije. In plaats daarvan worden vaak Mezze geserveerd als een soort van ‘Turks voorgerecht’. Mezze zijn groenten, soms met yoghurt geserveerd en soms met kaas gecombineerd met Turks brood met verschillende dips zoals tomatensalsa en humus. Deze traditionele Turkse humus is zeer makkelijk te bereiden. Voor dit traditionele recept heb je de volgende ingrediënten nodig: 2 kopjes gekookte kikkererwten – 5 el tahin – 4 el water – 3 teentjes knoflook – sap van 1 limoen – 6 el olijfolie – 1 tl cumin – ½ tl zout. Mix alle ingrediënten in een keukenmachine tot een pasta. Garneer met wat olijfolie en chili flakes.

Eet smakelijk!

Bron: Welkom in Turkije

Scroll To Top