Now Reading
Voor iedereen een geschikt hoortoestel

Voor iedereen een geschikt hoortoestel

Als u merkt dat u gehoorverlies heeft, dan is het de audicien die samen met u zoekt naar een geschikt hoortoestel. De volgende factoren spelen daarbij een rol.

1. De mate van het gehoorverlies
Eén van de belangrijkste factoren is (de mate van) uw gehoorverlies. Uw audicien kan dit bepalen aan de hand van een gehoortest. Hij brengt dan in kaart hoe het met uw gehoor is gesteld. Zo’n test bestaat uit verschillende fases. De audicien laat u eerst pieptonen horen via een hoofdtelefoon en via een trilblokje op uw schedel. We noemen dit een toonaudiogram. Ook controleert de audicien uw oren op beschadigingen of afwijkingen van het trommelvlies of het middenoor. Aanvullend wordt getest hoeveel u verstaat en of u klanken die op elkaar lijken, kunt onderscheiden, zoals bak en wak. Via een hoofdtelefoon krijgt u op verschillende geluidssterktes een hele reeks woorden te horen. U zegt de woorden na en er wordt geregistreerd wat goed en fout is. Het resultaat van deze test is een spraakaudiogram. Daarnaast is er een aparte test om te toetsen wanneer geluid voor
u onaangenaam hard klinkt.

2. Uw levensstijl
Hoe ziet uw leven eruit? Bent u vaak in grote gezelschappen? Neemt u vaak deel aan het verkeer? Kijkt u graag televisie?

Het is belangrijk voor een audicien om te weten bij welke activiteiten u wordt belemmerd door uw gehoorverlies. Zijn er dingen die u tegenwoordig laat omdat u niet meer goed kunt horen? Misschien is het zelfs zo dat u uw leven zelf aan heeft moeten aanpassen vanwege de gehoorproblemen.

Al deze vragen over uw levensstijl komen aan bod in het gesprek met de audicien. Voor de audicien is het in kaart brengen van uw persoonlijke luistersituaties belangrijk om voor u het juiste hoortoestel te vinden.

3. Technologie van het hoortoestel
De kwaliteit van het geluid is van groot belang. Door de ontwikkeling van digitale technieken is de geluidskwaliteit sterk verbeterd. Hoortoestellen kunnen ook steeds beter worden afgestemd op uw specifieke gehoorverlies. Geluidsbeleving is namelijk iets heel persoonlijks. Daarom is het afstellen van een hoortoestel altijd maatwerk.  Een hoortoestel dat uit de fabriek komt, is nog niet af. Uw audicien moet het apparaat eerst aanmeten, vervolgens afstellen en daarna geregeld bijstellen, zodat het voldoet aan uw wensen.

Naast de technologie van het hoortoestel, is er een ruime keuze aan slimme hoorhulpmiddelen voor elk moment van de dag. Van versterkers voor de telefoon tot en met wekkers met lichtflitsen. Evenals audio en tv hooroplossingen waarbij anderen geen last hebben van het geluid. U kunt deze hulpmiddelen ook gebruiken in combinatie met een hoortoestel.
Zo bestaan er ook ringleidingen. Een ringleiding zorgt ervoor dat slechthorenden met een hoortoestel door een ruimte kunnen lopen en toch overal goed het geluid van bijvoorbeeld televisie en radio kunnen horen. Een ringleidingsysteem wordt ook in lawaaierige omgevingen gebruikt, zoals in een concertzaal of kerkgebouw. Voor meer informatie kunt u terecht bij een audicien bij u in de buurt.

4. Maat van het hoortoestel
Hoortoestellen zijn vaak erg klein en discreet. Maar wanneer u minder goed ziet of last heeft van bijvoorbeeld stramme handen, is het beter om een niet te klein toestel te kiezen. De bediening is dan lastiger.

5. Uiterlijk van het hoortoestel
Veel nieuwe hoortoesteldragers maken zich zorgen om de zichtbaarheid van hun hoortoestel. Vaak valt het uw omgeving niet eens op, want de meeste hoortoestellen ogen zeer discreet.

Wat wel opvalt, is wanneer u aan uw gesprekspartners telkens vraagt of zij hun zinnen willen herhalen. Of bijvoorbeeld moet vragen om herhaling, zoals ‘Wat zegt u?’ Dat zijn signalen voor slechthorendheid. Hecht daarom niet alleen belang aan het model van het hoortoestel, maar vooral ook aan de verbetering van uw gehoor.

6. Uw oor
De vorm van uw oor bepaalt welk hoortoestel geschikt voor u is. Als uw gehoorgang bijvoorbeeld erg nauw is, zal een hoortoestel in de gehoorgang voor u niet geschikt zijn.

7. Een of twee hoortoestellen?
Twee horende oren zijn beter dan één oor. Wanneer uw beide oren goed werken, hoort u beter uit welke richting geluiden komen en welk geluid het meest dichtbij is.

Als u gehoorverlies heeft aan één oor, bent u vaak goed geholpen met één hoortoestel. Gehoorverlies veroorzaakt door ouderdom of opgelopen gehoorbeschadiging, uit zich vaak in beide oren. Meestal verschilt het gehoorverlies wel per oor. Vaak zijn twee hoortoestellen dan de beste oplossing. Een audicien kan u hierbij adviseren.

8. De prijs
Er is nogal wat variatie in hoortoestellen, van eenvoudig tot geavanceerd. Die verschillen ziet u terug in luisterkwaliteit, bedieningsgemak, draagcomfort en natuurlijk ook in de prijs. Uiteraard moet uw hoortoestel bij uw budget passen. Gelukkig vallen de kosten grotendeels onder uw zorgverzekering. De overheid heeft bepaald dat iedereen die een hoortoestel nodig heeft, een eigen bijdrage van 25% betaalt. Uw zorgverzekeraar vergoedt de resterende 75% van de kosten. Heeft u een aanvullende zorgverzekering? Dan wordt de eigen bijdrage mogelijk deels of volledig vergoed. Beter Horen heeft een rekentool ontwikkeld waarin u eenvoudig uitrekent op hoeveel vergoeding u kunt rekenen.

Hoorprotocol
De manier waarop audiciens tot een advies voor een hoortoestel komen, is veranderd sinds 1 januari 2013. Audiciens in Nederland werken volgens hetzelfde vaste protocol. Het ‘Keuzeprotocol Hoorzorg’ van Zorgverzekeraars Nederland stelt vast voor welke hooroplossing klanten in aanmerking komen.

Advertisement

Scroll To Top