Now Reading
Vrouwen hebben vaker geldgeheimen dan mannen

Vrouwen hebben vaker geldgeheimen dan mannen

Liegen over de prijs van een aankoop, geld achter houden of een uitgave stiekem doen. Vrouwen hebben vaker dit soort geheimen over geld dan mannen. Dit blijkt uit het Geld en Relatie onderzoek van het Nibud. Eén op de drie vrouwen van de 1400 respondenten zegt een geldgeheim te hebben. Dit tegen 16% van de mannen. Ook zegt 12% van de vrouwen een spaarpotje te hebben waar de partner niets van weet. Van de mannen zegt 7% zo’n geheim potje geld te bezitten.

60% ruziet over geld

Met het Geld- en Relatieonderzoek wil het Nibud in kaart brengen hoe stellen (gehuwden en samenwonenden) met geld omgaan. Want het Nibud merkt maar al te vaak dat geldzaken voor problemen kunnen zorgen tijdens, maar zeker ook na een relatie. Eén van de uitkomsten uit het onderzoek is dat er meer ruzie over geld wordt gemaakt dan over het huishouden of de kinderen. Drie van de vijf stellen (60%) ruziën over geld. De meeste ruzies gaan over het bestedingspatroon van de vrouw. Ruzie kan ontstaan omdat mannen en vrouwen anders over geld denken. Mannen hebben meer voor geld over dan vrouwen, vinden dat veel geld hen zelfstandig maakt en vinden merkartikelen belangrijker dan vrouwen. Vrouwen maken zich meer zorgen over geld en doen vaker een aankoop zonder eerst na te denken of ze het echt nodig hebben.

Geldafspraken

Ruzie over geld kan worden voorkomen door over geld te praten en afspraken te maken, maar dit wordt weinig gedaan. Nibud vindt het opvallend dat de helft van de stellen geen afspraken heeft gemaakt over geldzaken toen ze gingen samenwonen. De stellen die dat wel deden maakten voornamelijk afspraken over een gezamenlijke betaalrekening. Het Nibud pleit voor het hebben van een privé (betaal)-rekening én een gezamenlijke rekening. Zo’n 40% van de stellen heeft dit. Het hebben van een eigen rekening naast de gezamenlijke rekening geeft een financieel onafhankelijk gevoel en kan ruzies voorkomen; er is immers een eigen geldpotje waarover men zelf beslist.

Geld op één grote hoop

Hoe langer mensen samenwonen hoe minder er een eigen rekening op na wordt gehouden en hoe meer de financiën op één hoop worden gegooid. Maar, zo blijkt uit het onderzoek, de financiele administratie wordt bij 77% van de stellen door één van beide partners gedaan. Het Nibud vindt dit geen verstandige afspraak. Beter zou zijn als beiden om beurten de financiën bijhouden, zodat beiden een goed overzicht over de inkomsten en uitgaven hebben.

Praten over geld moeilijk

Om afspraken te kunnen maken over geld moet je met elkaar kunnen praten over de financiën. Een kwart van de mensen die nog maar kort samenwonen, zegt geen afspraken te hebben gemaakt, omdat ze het moeilijk vinden om over geld te praten. En bij slechts de helft van de partners is geld een regelmatig terugkerend gespreksonderwerp aan de keukentafel. Ook wordt er niet graag met familie of vrienden over geld gesproken.

Vrouw betaalt kleding, cadeaus en anticonceptie

De meeste partners die een gezamenlijke rekening hebben storten allebei hetzelfde bedrag op de gezamenlijke rekening. Het Nibud vindt dit opmerkelijk omdat het zelden voorkomt dat beide partners allebei evenveel verdienen. Als beiden bij een ongelijk inkomen evenveel in de gezamenlijke pot storten, houdt de één minder geld over voor privé-uitgaven dan de ander. Er kan ook worden gekozen voor een verdeling waarbij beiden evenveel overhouden of waarbij beiden hetzelfde percentage van het inkomen storten. Hoger opgeleiden kiezen vaker voor een dergelijke constructie. De meeste uitgaven betalen stellen gezamenlijk. Al zijn er een paar uitgavenposten die vaker door de vrouw worden betaald: kleding, anticonceptie en cadeaus. Mannen betalen vaker de grotere uitgaven zoals huur/hypotheek, verzekering en vervoer.

See Also

60% woont samen zonder contract

Als partners een gezamenlijke rekening hebben is het ook verstandig om een samenlevingscontract te hebben. Toch heeft 60% van de ongehuwde samenwoners geen samenlevingscontract. Bij mensen die korter dan 5 jaar samenwonen is dit zelfs 66% . Het Nibud vraagt zich af of zij wel goed op de hoogte zijn van de risico’s die dat met zich meebrengt. Op de pagina samenwonen en geld legt het Nibud uit wat het nut is van een samenlevingscontract en worden tips gegeven over welke geldafspraken binnen een relatie gemaakt kunnen worden.

Verjaardagscadeau van 100 euro

De stellen uit het onderzoek geven elkaar gemiddeld een verjaardagscadeau van rond de honderd euro. Maar het vaakst wordt er een cadeau gegeven dat niet duurder is dan vijftig euro. Hoe langer stellen samenwonen hoe goedkoper het cadeau. En meer dan tweehonderd euro uitgeven aan een cadeau is meer iets voor mannen (15%) dan voor vrouwen (5%).

Scroll To Top