Iedereen heeft een knorrende maag wel eens mee gemaakt. Een knorrende maag in een stille ruimte met andere mensen erbij valt altijd extra hard op. De eerste vraag die mensen stellen is dan: Heeft u honger? Of nog niets gegeten vandaag? Maar knort uw maag eigenlijk wel als u honger heeft of heeft dit een andere betekenis?
Knort uw maag
Uw maag is constant bezig met het verteren van eten. Na een maaltijd gaat uw maag aan de slag om het eten te verwerken. Uw maag trekt samen om het eten te verteren en af te voeren in uw darmen. Wanneer uw maag leeg is blijft het kneden en samentrekken door gaan. Vloeistoffen en gassen verplaatsen zich in uw maag en darmen. In een holle ruimte klinkt alles harder vandaar dat het samentrekken van uw maag nu een knorrend geluid maakt. Eerder dacht men dat een knorrende maag een teken is van honger maar dit is niet waar al krijgen uw hersenen wel een seintje om te eten. Een hap eten of een slokje water zal het knorren snel oplossen.
Ook uw darmen doen mee
Niet alleen uw maag maakt een knorrend geluid. Na dat uw maag klaar is met het verwerken van uw maaltijd zijn uw darmen aan de beurt. Ook uw darmen trekken zich samen om het voedsel te verwerken. Wanneer de maaltijd bijna verteerd is zal ook dit geluid harder klinken. Het is dus niet altijd uw maag die aan het knorren is uw darmen kunnen net zoveel lawaai maken.
Het knorrende geluid komt niet altijd uit
Zit u net in een serieus gesprek of bent u ergens waar u stil moet zijn? Dan kan een knorrende maag of knorrende darmen erg vervelend zijn. Door een klein hapje te eten of drinken is het snel verholpen. Door uw verteringskanaal constant te vullen blijft het in beweging. Veel voedingsadviezen raden ook aan om meerdere kleine porties per dag te nuttigen in plaats van de traditionele 3 grote maaltijden per dag. Bij kleinere porties per dag is de kans op een knorrende maag het kleinst.