Now Reading
Wanneer is de rest van Nederland aan de beurt voor een vaccin?

Wanneer is de rest van Nederland aan de beurt voor een vaccin?

De vaccinaties tegen het coronavirus zijn in volle gang en zo zijn we ook al de 1 miljoen vaccinaties gepasseerd. Naar schatting hebben zo’n 331.000 mensen ook al hun tweede dosis gehad. In de eerste periode zijn de medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en gemeentelijke zorgondersteuners opgeroepen. Maar wanneer is eigenlijk de rest van Nederland aan de beurt?

Wie is wanneer aan de beurt?

Vooraf is er een vaccinatiestrategie bedacht en is er een schema wie wanneer aan de beurt is. Deze verandert echter wel steeds doordat weer een nieuwe groep voorrang krijgt of als er problemen zijn met de leveringen. Dat laatste is het grootste probleem. Nederland wilt in zo’n hoog mogelijk tempo vaccineren maar de leveringen houdt dit tegen. Ook nieuwe inzichten over de effectiviteit van de vaccins en nieuwe vaccins kunnen onzekerheid geven.

Vooralsnog zijn de 70-plussers aan de beurt om opgeroepen te worden. In half februari zijn huisarts in Zeeland begonnen met het oproep van 60 tot en met 64-jarigen. Tegelijkertijd komen mensen met het syndroom van down en mensen met morbide obesitas aan de beurt daar zij in de risicogroep vallen. Daarnaast zijn afgelopen week de 63- en 64-jarigen in Noord-Brabant opgeroepen. Vanaf 8 maart volgen er nieuwe regio’s als de vaccins daarvoor beschikbaar zijn.

Vanaf mei zijn de chronisch zieken met afwijkingen aan de luchtwegen, hartproblemen, diabetes en nierziekten aan de beurt. Tegelijkertijd ook de gezonde 50- tot en met 59-jarigen (van oud naar jong). Uitgangspunt is verder dat 18- tot 60-jarige thuiswonenden met medische indicatie vanaf volgende maand aan de beurt zijn. En als alles volgens plan gaat, is iedereen vóór 1 oktober gevaccineerd.

Wilt u meer weten over het vaccinatieschema? U vindt deze informatie op de website van de Rijksoverheid.

Scroll To Top