Now Reading
Bezit je een eigen koopwoning met overwaarde? Wat is eigenlijk overwaarde?

Bezit je een eigen koopwoning met overwaarde? Wat is eigenlijk overwaarde?

Doordat het de afgelopen jaren steeds beter is gegaan met de economische situatie is er ook meer vraag gekomen naar koopwoningen. Dit heeft er weer voor gezorgd dat de huizenprijzen aanzienlijk zijn gestegen en dat steeds meer mensen overwaarde in hun huis hebben zitten. Waar wat betekent dat nu eigenlijk? Overwaarde is het verschil tussen de waarde van de woning en de hypotheek. Gebruik de volgende berekening om te ontdekken of er sprake is van overwaarde op jouw huis: de waarde van jouw woning minus de eventuele hypotheekschuld. Is de uitkomst die er overblijft positief? Dan betekent dit dat je overwaarde hebt,  maar wat kun je nu eigenlijk met deze overwaarde? In feite gaat het slechts om een papieren overwaarde. Pas als je de woning daadwerkelijk verkoopt, krijg je de overwaarde daadwerkelijk in euro’s uitbetaald.

Hoe ontstaat overwaarde?
Je spreekt dus van overwaarde wanneer de waarde van jouw huis hoger is dan je hypotheek. Door de stijgende huizenprijzen kan jouw huis meer waard worden. Of dankzij aflossing op je hypotheek is je schuld minder geworden. Hierdoor wordt jouw huis meer waard dan de schuld die er op rust en heb je dus een overwaarde gecreëerd,

Is je woning bijvoorbeeld 300.000 euro waard en heb je een hypotheek van 250.000 euro, dan heb je een overwaarde van 50.000 euro. Over het algemeen geldt dat hoe langer je in een woning woont, hoe groter vaak de overwaarde is.

Hoe weet je of je overwaarde hebt?
Met de WOZ-waarde weet je ongeveer wat jouw huis waard is. In januari of februari ontvang je als huizenbezitter de WOZ-beschikking. Dit staat voor Wet waardering onroerende zaken. Deze wet regelt de waardebepaling van huizen en overige onroerende zaken. Hoe wordt deze waarde bepaalt? Dit wordt gedaan aan de hand van de geschatte marktwaarde op de peildatum 1 januari van het vorige jaar. De waarde van je huis op dit moment is dus niet bepalend. Wil je weten wat de WOZ-waarde van jouw huis is of wil je deze controleren? Dan kun je deze raadplegen op het online WOZ-waardeloket.

Ook kun je een waardebepaling aanvragen of als je een nog nauwkeuriger waarde inschatting wilt hebben, dan kun je je een taxatie laten uitvoeren door een taxateur. Bedenk wel dat er kosten zijn verbonden aan een taxatie.

Wil jij weten of je overwaarde hebt en wil je hiervoor in gesprek met een financieel adviseur van Van Bruggen Adviesgroep? Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend en kosteloos en geeft je wel meer inzicht in je huidige situatie. Maak een afspraak.

Scroll To Top