Niemand moet eraan denken dat er ’s nachts wordt ingebroken in uw woning. Helaas hoor ik in mijn omgeving dat er veel pogingen tot inbraak en voltooide woninginbraken geweest zijn. Nu ben ik niet direct bang dat ze ’s nachts ook even langs mijn huis komen, maar het heeft me wel even doen nadenken over hoe veilig mijn huis eigenlijk is.
De eerste vraag die ik mijzelf afvroeg was ‘Zijn mijn ramen en deuren goed beveiligd?’. Op al mijn deuren en ramen zitten goede sloten, maar is dat eigenlijk wel genoeg. Nieuwsgierig ben ik het internet opgegaan om mijn kennis over het beveiligen van mijn woning te vergroten. Om u te helpen en de kans op woninginbraak te voorkomen wil ik mijn kennis graag met u delen.
Hoe gaan inbrekers te werk?
Er zijn verschillende manieren waarop inbrekers een woning binnenkomen. De meest voorkomende manieren zijn:
- Voordoen als een medewerker van een bedrijf: Inbrekers doen zich vaak voor als medewerkers van een bedrijf; bijvoorbeeld medewerkers van een energiemaatschappij die binnen iets moeten controleren.
- Deur intrappen: Een deur die alleen met een cilinder op slot zit is gemakkelijk in te trappen.
- Via de brievenbus: Door een lang voorwerp door de brievenbus te doen kunnen inbrekers door middel van de ‘hengelmethode’ een deur die niet met een sleutel op slot zit gemakkelijk openmaken.
- Cilinder verwijderen: Een uitstekende cilinder is voor inbrekers makkelijk te verwijderen. Zodra de ciliner uit uw deur is, is de deur makkelijk open te maken.
- Papier/pas tussen de deur: Een deur die niet met de sleutel op slot zit is makkelijk met een papiertje of pas te openen. Deze methode wordt ook wel ‘flipperen’ genoemd.
- Gaatje boren: Door een klein gaatje te boren onder het slot van een raam of deur kunnen inbrekers met een ijzerdraad de raamsluiting en/of sleutel omdraaien/openen.
De politie heeft een kort filmpje gemaakt met daarin de meest voorkomende inbraakmethoden. Bekijk het filmpje hieronder.
Nu we weten hoe inbrekers te werk gaan kunnen we kijken naar methoden die de kans op inbraken verkleinen.
- Doe uw waardevolle spullen in een kluis. Het liefst een kluis die geankerd is.
- Plaats een anti-inbraakstrip op al uw buitendeuren.
- Plaats op de voordeur een bijzetslot op kniehoogte
- Plaats op al uw buitendeuren beslag met een beschermplaatje. Hiermee voorkomt u dat uw cilinder kan worden verwijderd.
- Doe uw deuren altijd met de sleutel op slot en berg de sleutel ergens anders op.
- Doe al uw deuren en ramen dicht als u er geen zicht op hebt. Zorg er ook voor dat er geen ladders en prullenbakken rondom het huis (in het zicht) staan.
Benieuwd of er veel inbraken of poging tot inbraak plaatsvind in uw woonplaats? Klik dan hier op Misdaad in Kaart
Ziet u een verdachte situatie? Twijfel niet en bel direct 112!